Pomocy - spółka !

• Autor wątku Autor wątku Rammek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rammek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam !
Założyłem portal społecznościowy znajdujący się pod adresem Myratujemy.pl. Chcę wejść w spółkę z osobą, która ma firmę (ja firmy nie posiadam). Czy jeśli podpiszę z nim umowę, dzięki której stanie się właścicielem portalu w 45% będzie mógł wystawiać faktury na reklamy ? Czy musi być współwłaścicielem 50%, albo więcej, aby takie faktury wystawiać ?

no dobra, ale jak Pan chce prowadzić działalność gospodarczą obojętnie czy jako osoba fizyczna czy prawna to i tak występuje Pan w obrocie pod firmą.

A po za tym trzeba rozróżnić pewne kwestie:
1/ on wniesie aportem swoją firmę/przedsiębiorstwo/ do Pana firmy i stanie się jej udziałowcem ?
2/ czy zachowa swoją firmę a tylko stanie się udziałowcem w Pana firmie?
3/ powstanie całkiem nowa firma z połączenia was obu.

W pierwszym wypadku, nie może wystawiać faktur- bo jego firma zakończy działalność,w drugim i trzecim przypadku może wystawiać faktury - ale pod nazwą Pana/lub nowej firmy/ bez względu na wielkość udziałów.
--
dementii

Ja nie mam firmy. Osoba, która chce wejść ze mną w spółkę ma firmę.
Chcę, aby miał 45% własności strony, a ja będę miał 55%.
Czy jak będzie miał 45% własności to czy będzie mógł wystawiać faktury na reklamy od reklamodawców ? Czy musi mieć minimum 50% własności strony ?
Ja jako osoba nie posiadająca firmy nie mogę wystawiać faktur, dlatego chcę wejść w spółkę z osobą, która firmę posiada, ale czy 45% własności strony wystarczy, aby mógł wystawiać faktury na reklamy ?

Ostatnia edycja:
nie jest możliwe posiadanie 45% strony. Jak Pan wniesie do jego spółki domenę wraz z portalem jako aport, to otrzyma Pan odpowiedni udział/akcje w jego spółce i stanie się wspólnikiem/akcjonariuszem. Z chwilą wniesienia traci Pan niejako własność portalu na rzecz spółki w zamian za udziały/akcje. Można się umówić i zawrzeć stosowne postanowienie w umowie spółki , że z chwilą rozwiązania/likwidacji/wystąpienia Pana ze spółki - domena z portalem wróci do Pana za odpowiednim rozliczeniem na rzecz spółki.

Co do faktur, w świetle w/w to jak najbardziej będzie mógł wystawiać.
--
dementii

Dlaczego nie może posiadać 45% własności strony ?
On ma swoją firmę, której jest właścicielem, ale chcę wejść z nim w układ, że on będzie włascicielem strony w 45%, a ja w 55%.
Czy mając 45% może wystawiać faktury ? On jako udziałowiec, bo aby był współwłaścicielem musiałby mieć 50%.
Ale chcę, aby miał 45%, bo ja chcę mieć prawa większościowe.

bo już Panu tłumaczyłem, że jak chce Pan "wejść" do jego spółki to wniesienie portalu wraz z domeną, stanowi aport który przechodzi rzecz spółki w zamian za udziały/akcje które Pan otrzyma. I nie ma możliwości procentowego "dzielenia portalu". lecz jedynie udziałów/akcji nabytych w zamian za aport.
--
dementii

Czyli mogę mieć 55% udziałów, a on 45% ?

jeśli się tak umówicie- to jak najbardziej.
--
dementii

Ale mając to 45% będzie mógł wystawiać faktury ?

tak , będzie.
--
dementii

Powrót