Pomocy, umorzone postepowanie

• Autor wątku Autor wątku janusz_knusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janusz_knusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
poprosze o pomoc:
Sąd oddalił dwa powództwa z nakazów zapłaty. Stwierdzono nieudowodnienie roszczenia. Kosztami obu spraw obciążył powoda. Ja byłem pozwanym.
W międzyczasie komornik pobrał całość należności i przekazał byłemu wierzycielowi oraz ustalił koszty i też obciążył nimi byłego dłużnika.
Teraz muszę się zwrócić do firmy windykacyjnej o zwrot tych kwot oraz kosztów.
Dostałem od komornika poniższe dokumenty, serdecznie prosze o pomoc w ustaleniu o jaka kwote oraz koszty z tych dwóch spraw muszę sie dopominać od fw.
Dla mnie to czarna magia nie potrafię rozczyctac tych tabel...
Z góry dziękuje za poświęcony czas.

W każdej z tabel masz pozycję "przychód", a w niej - skąd się w tej sprawie przychód wziął. Te, które komornik "wziął" od Ciebie, na różne sposoby. Oczywiście nie licz tych, które stanowią zaliczkę wierzyciela na postępowanie - to łatwo zauważyć, bo to są wpłaty od wierzyciela.

Sumujesz. I tyle żądasz. Z tym, że poczekaj po tym oddaleniu ze 2-3 dni, może sami zapłacą.

Dziękuję, czyli
1. to będzie 1759,41 zl
2. to będzie 2201,33 zl
a co z kosztami po zakończeniu postępowana?
W postepowaniu 1. byly to 353,33 zl a w 2. 339,61 zl.
Juz sa zawarte w tym 1759,41 i 2201,33 czy trzeba podliczać?

Sądowe, czy wyliczone przez komornika? Egzekucyjne masz widzę wyliczone tam i odjęte od przychodów w sprawie, więc możesz liczyć, że zawarte, a sądowych komornik zawrzeć nie mógł, bo ich nie egzekwował.

Czyli koszty egzekucyjne komornika sa już w to wliczone
- 1759,41 zl
- 2201,33 zl
i tych kwot mam sie domagać o FW, plus koszty moje sadowe które mi przysadzono?

A sądowe nie były egzekwowane? Ogólnie to powinieneś domagać się tyle, ile straciłeś.

No jeszcze nie były, dopiero będę sie ich domagać teraz. Łącznie wszystko, po wygraniu sprawy. A z tych tabelek niezbyt sie mi udawało podliczyć.
Rozumiem ze mam sie sugerować tylko pierwszą rubryka: suma przychodów i w tym sa już te koszty egzekucyjne z załączonych postanowień i że do tego dodać koszty sadowe?

Generalnie to są pieniądze które komornik pobrał od Ciebie i innych osób w postępowaniu. Wiadomo, że wpłaty firmy windykacyjnej na zaliczki, to ich wpłaty i ciężko, żebyś ich się domagał, utopili to utopili, swoje pieniądze utopili. A oddać mają Ci to, co straciłeś.

A straciłeś wszystko, co komornik od Ciebie "wziął". I na dobrą sprawę co Ci za różnica, czy to poszło na koszty, czy dla wierzyciela? Mają oddać i tyle.

Per saldo i tak w sumie wyjdzie to samo, a koszty sądowe to jak się ich dopiero będziesz domagać to poczekaj ile sąd zasądzi...

Juz zasądził, mam już dwa wyroki z klauzulami i prawomocne, stad te dwa umorzenia i rozliczenia końcowe od komornika.

To dolicz w kwocie poniesionej. Bo koszty, które sąd poniósł, to oni mają zapłacić sądowi.

No nie wiesz ile wydałeś? :) Czy ile komornik Ci "zabrał"? Czy po prostu próbujesz ich "wydoić"?

Nie wiem ile mi zabrał komornik. Próbuje sie tego dowiedzieć studiując te tabele z rozliczenia i pytając Państwa.
Tak jak pisałem: nieczytelne te rubryki były nie wiedziałem jaka kwote i z której pozycji i czy doliczyć jeszcze te koszty z postanowienia.

Pierwsza od góry karta rozliczeniowa
wynika, iż komornik wyegzekwował od ciebie 1603,25 zł. zwrócił ci 522,89 zł czyli możesz żądać od wierzyciela zwrotu 1080,36 zł.
Druga karta:
komornik wyegzekwował od ciebie 2091,33 zł. zwrócił ci 980 zł czyli możesz żądać od wierzyciela zwrotu 1111,33 zł

aha, czyli jednak inaczej niż z pierwszej rubryki, a w tym już są tez te koszty egzekucyjne komornika czy podoliczać?

Ostatnia edycja:
To jest to co zostało wyegzekwowane od ciebie i nie zostało ci zwrócone. W tym są pieniądze przekazane do wierzyciela i pobrane przez komornika koszty.

Mam pytanie skad te zwroty od komornika byly?

Z kart wynika, iż komornik za dużo od ciebie wyegzekwował i zwracał ci pieniądze

Jak to sie mogło "zadziac"? Faktycznie pamiętam ze były jakieś przychody od niego i to przed zakończeniem postępowania.
Pytanie mam jeszcze, jeśli powództwo oddalone to dług jest naturalny? Czy nie istnieje?

Nie istnieje. Chociaż zależy jakie były zarzuty, według niektórych

Kwestionowałem roszczenie, nie było długu, PKP sobie go "wymyśliło" i po wielu latach sprzedało FW a ta do komornika.

Powrót