Pomocy. Uzupełnienie nakazu

• Autor wątku Autor wątku użytkownik10013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

użytkownik10013

Użytkownik
Odpowiedzi
95
Witam, Mam do was pytanie bo mam na to 7 dni aby odpisać . Wysłałem sprzeciw od nakazu zapłaty , formularz wziełem z strony internetowej , przyszło do mnie dzisiaj list , i pisze : Sąd Rejonowy w -----------Wydział Cywilny w sprawie powództwa Ultimo Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkniety przeciwko ------------roszczenia z umowy pożyczki wzywa do uzupełnienia braków formalnych sprzeciwu od nakazu zapłaty poprzez jego odpisu i to w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia sprzeciwu.

Więc co ja mam tam uzupełnić , formularz wypełniłem ale żadnych dokumentów nie dałem, czy mam wysłac im dokumenty związanę z tą sprawą o 5 lat temu wziętą pozyczkę ? wsumie to sąd w 1 liście wysłał to w poźwie do mnie . Sam nie wiem co mam robić .,

to co mam teraz uczynić ? co mam dołączyć / odpisać?

Musisz załączyć odpis (egzemplarz dla strony przeciwnej) sprzeciwu, który złożyłeś. Tak jak napisał @loco1 - zapewne złożyłeś sprzeciw z brakiem, tj. wyłącznie w jednym egzemplarzu. Przeczytaj pouczenie dołączone do nakazu, a sprawa pewnie Ci się rozjaśni.

czyli 2 egzemplarze te co pisałem musiałem załączyć, no tak bo załączyłem tylko 1 dla sądu . kurde ja to w sumie robiłem na komputerze i prawdopodobnie tego nie mam , i co teraz mam zrobić ?

Niestety ale to już Twój problem jak sporządzisz odpis. O własne sprawy trzeba dbać i prowadzić je starannie.
Możesz zrobić np. tak: Idź do sądu - >przejrzyj akta-> poproś o możliwość wykonania fotokopii (zdjęcia - niektóre sądy mają druki prośby o wykonanie fotokopii) -> wróć do domu -> przepisz sprzeciw -> złóż. Jeśli uchybisz terminowi sprzeciw zostanie odrzucony.

można akta o tak sobie doglądać w sądzie ?

Jeśli jesteś stroną - możesz. Zadzwoń rano do sądu i zapytaj o dostępność akt (możliwość wglądu). Pamiętaj o terminie.

napisałem do sądu sprzeciw od nakazu zapłaty , ale sąd odrzucił mi sprzeciw bo stwierdził ze dostał go po terminie , nie mam kwitku aby potwierdzić ze wysyłałem w terminie ,tzn w ostatnim dniu własnie co mijał termin do składania sprzeciwu czyli 7 dniu , czy mogę coś z tym jeszcze zrobić mam jakies szanse ? aby sprzeciw przyjał ? służy mi zażalenie 7dni od daty doreczenia listu , pomocy

dodam, zmieniłem adres zamieszkania gdzie jestem zameldowany a nadal wszystko przychodzi na stary Adres , sprzeciw też tam zamieszczony dokładny mój adres

użytkownik10013 napisał:
nikt nic nie pomorze ?

1. To nie jest czat tylko forum. Nikt nie pełni tu dyżurów 24h na dobę.
2. Pomorze to jest na północy Polski.
3. Skoro nie masz potwierdzenia nadania (oczywiście nadałeś listem poleconym?), to nic nie zrobisz. Tak jak pisałem już wcześniej - o własne sprawy trzeba dbać i prowadzić je starannie. Jak policzyłeś te 7 dni? Kiedy dokładnie odebrałeś wezwanie do uzupełnienia braków?

tak listem poleconym wysłałem, 7 dni od odebrania 2 awiza , w ostatnim 7 już dniu wysłałem list , byłem pewien że liczy sie stempel pocztowy ,

Napisz konkretne daty i co wskazano w uzasadnieniu postanowienia o odrzuceniu.

Powrót