Pomocy - wezwanie na komendę

• Autor wątku Autor wątku skręt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skręt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, z góry przepraszam za dość krzykliwą nazwę tematu, ale potrzebuję szybkiej pomocy i z góry za nią dziękuję... W skrócie, by rzeczowo nakreślić o co chodzi. (w tych sprawach jestem zupełnym laikiem, a fakt, że piszę na forum jest moją ostatnią deską ratunku - proszę o wyrozumiałość).

Otóż, kilka dni temu odwiedziła mnie policja. Mają moje logi i takie tam, a chodzi o wszystkim dobrze znany serwis odsiebie.com, więcej ściągałam, aniżeli udostępniałam, fakt faktem gość przyczepił się tylko do jednej pozycji. Druga sprawa jest taka, że wszystkiemu zaprzeczyłam, dzięki temu nie zatrzymali mnie, ani nie zabezpieczyli kompa ( w dniu przyjścia), choć mieli taki zamiar, zwykłe zastraszenie ? Za kilka dni mam się stawić na posterunku, aby to wyjaśnić.

Moje pytania, co mi mogą zrobić, jakie mam prawa, czy można się z tego jakoś wykręcić, jaką pójść drogą argumentów? Co z dyskiem, usuwać pliki, podmienić dysk...?

skręt napisał:
więcej ściągałam, aniżeli udostępniałam
Jeśli ściągałaś oprogramowanie to to już jest czyn zabroniony.
skręt napisał:
co mi mogą zrobić
Nie będą bić.
Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Przepis prawny:
Art. 116. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

skręt napisał:
czy można się z tego jakoś wykręcić
No nie wiem...
skręt napisał:
jaką pójść drogą argumentów?
To był pierwszy raz i to się więcej nie powtórzy.
skręt napisał:
Co z dyskiem, usuwać pliki, podmienić dysk...?
Usunięcie tak aby nie można było dostać się do zawartości trochę kosztuje. Ogólnie to na takim forum tego typu porad ("co zrobić aby ukryć popełnienie przestępstwa") się nie udziela.

Powrót