POMOCY z wezwaniem do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku shrekos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kaasia04 napisał:
to firma ECS Polska Sp.. z.o.o to jest firma windykacyjna!!!
Nie masz zadłużenia, z takimi się w takiej sytuacji nie rozmawia. Podjęcie dialogu oznacza ściągnięcie na siebie nieproszonych kłopotów.

Nie pisałam że bym poszła, tylko, że im tak bym powiedziała ;) Ale masz na pewno rację, brzydko mówiąc, póki co ich "olać"

Ja zadzwoniłam raz do ecs bo dostałam jakieś upomnienia że dostawałam jakiś poradnik lekarski ale nic nie dostawałam. Teraz wydzwaniają do mnie do pracy że nie zapłaciłam, a listem zwykłym przyszło pismo do zapłaty. Oprócz i mienia i nazwiska nie zgadza się nic adres jest do mojej pracy ale nic nigdy nie odbierałam. Napisałam list do IMP -jakieś wydawnictwo), że oni wydzwaniają a ja nic nie odbierałam. Żadnych paczek co robić??

Ile lat jest przedawnienie długu? A jak będą pisać listy to odbierać czy nie skoro adresy się nie zgadzają tylko imię i nazwisko. Ostatnio listu nie odebrałam napisał listonosz na kopertach że pod tym adresem taka osoba nie zamieszkuje.

Ja również dostałam w piątek takie pismo z terminem do zapłaty 05.11.2014 jak jedna z Pań tutaj piszących na taką samą kwotę za niby zamówione " Moje najlepsze przepisy " ...... czyż to nie dziwne, że raptem większość Osób zapłaciła taką samą kwotę, a później , by zrezygnowała z płacenia ???? . Dzisiaj zadzwoniłam do tej ECS mówiąc, że nigdy czegoś takiego nie zamawiałam. Spytałam też z którego roku niby jest to zamówienie. Na co Pani odpowiedziała mi, że 1998 ...... ja na to " który rok ? !!!! " Pani stwierdziła, że niby już wpłaciłam w 1998 roku jakąś kwotę ( o której z resztą nie mam zielonego pojęcia ) chociażby z tego względu, że nigdy z tego wydawnictwa nic nie zamawiałam i jedyne publikacje jakie zawsze miałam w domu to tylko Digest Riders. Kwota jest 324,12 PLN, a należność główna 82.35 PLN. Masakra jakaś !!!! Jak powiedziałam, że to jest przedawnione i, że zgłoszę to jako wyłudzenie to " mądralińska " z drugiej strony " drutu " powiedziała mi, że i tak będę musiała zapłacić. Pytanie tylko za co jeśli tego nie posiadam, więc usłyszałam, że być może mój Mąż lub dzieci to zamówiły i wtedy ogarnął mnie pusty śmiech..... tak, tak z całą pewnością dzieci wówczas 12 letni Syn lub 10 letnia Córka. KPINA !!!!! Jeszcze raz KPINA !!!! JAWNE ZŁODZIEJSTWO i WYŁUDZANIE PIENIĘDZY !!!!!

Ostatnia edycja:
ale te listy nie były polecone tylko zwykłe.

Witam, tez dostałem wezwanie do zapłaty z tej firmy na kwote ok 200 zł,przyszło zwykłym listem.Sprawa jest z ponad 3 lat czy mam obowiązek zapłacić? Narazie nigdzie dzwoniłem,ale od razu ta sprawa mi się nie spodobała,czemu mama płacić za coś czego nie dostałem.

Zgadzam się z osobami powyżej. Najlepiej jest nie reagować na takie wezwania, bo to prosta droga do długów. A potem w polu szukać, gdzie pomoc dla zadłużonych. Pewnie starsze naiwne osoby tak łapią, masakra.

A jeżeli ja do nich dzwoniłam z pracy że nic nie otrzymywałam i oni teraz do mnie do pracy wydzwaniają bo im się mój nr wyświetlił . To co mam teraz robić nie rozmawiać z nimi czy co? Ostatnio powiedziałam że jestem w pracy i nie mogę rozmawiać Pani była bardzo nieprzyjemna dzisiaj już dzwoniła ale mnie nie było, to koleżance powiedziała , że później zadzwoni. Co robi??? Nic nigdy nie dostałam. Proszę o poradę.

solilia napisał:
A jeżeli ja do nich dzwoniłam z pracy że nic nie otrzymywałam i oni teraz do mnie do pracy wydzwaniają bo im się mój nr wyświetlił . To co mam teraz robić nie rozmawiać z nimi czy co? Ostatnio powiedziałam że jestem w pracy i nie mogę rozmawiać Pani była bardzo nieprzyjemna dzisiaj już dzwoniła ale mnie nie było, to koleżance powiedziała , że później zadzwoni. Co robi??? Nic nigdy nie dostałam. Proszę o poradę.

A to moze zacznij tak.... Uprzedzam,ze rozmowe nagrywam.
Prosze podac swoje imie,nazwisko,stopien sluzbowy,dokladny adres waszej siedziby.
Poniewaz probujecie wyludzic odemnie pieniadze za niezamawiana usluge,zglaszam dzis sprawe do prokuratury.Prosze oczekiwac w najblizszych dniach wezwania.

solilia napisał:
A jeżeli ja do nich dzwoniłam z pracy że nic nie otrzymywałam i oni teraz do mnie do pracy wydzwaniają bo im się mój nr wyświetlił . To co mam teraz robić nie rozmawiać z nimi czy co?
Nie należy rozmawiać, bo nie ma o czym. Koleżanka jak odbierze telefon powinna powiedzieć że to jakaś pomyłka i takiej tu nie ma i nigdy nie było.

List był zwykły .......... nigdy wcześniej nic nie dostałam

LUDZIE!!! Listy zwykłe są przesyłkami nierejestrowanymi. Taki list jest mało ważny. Chyba, że czekasz na list od cioci z Ameryki, lub pocztówkę od brata.
W takim przypadku można uznać, że tego listu NIE MA!
Zwłaszcza jak są to jakieś pogróżki finansowe.

Jestem przedsiębiorcą i od początku 2012 rokuprzyszło mi ok 10 listów z propozycją wpisania do
1.Panstwowej ewidencji przedsiębiorców,
2. Centralnego systemu przedsiębiorców
itp itp
oczywiście wszystko za pieniądze. I oczywiście wszystko z groźbami

Olałem, żyję, mam czysty BIG i BIK

A i dobra rada:
Jeśli gdzieś dzwonicie szczególnie do instytucji nie wzbudzających zaufania (bank, EGB, komornik) zawsze wyłączajcie prezentację własnego numeru.

Też dostaję listy z wezwaniami do zapłaty. Rzekoma sprawa sprzed kilku lat (2009r.). Pierwszy list, od razu przedsądowe wezwanie do zapłaty dostałam w 2011r. Zadzwoniłam, poprosiłam o skan podpisanej przeze mnie umowy, do dziś cisza. Kolejne wezwanie (już nie przedsądowe tylko zwykłe) listopad 2014. Napisałam wniosek o usunięcie moich danych osobowych i zaprzestanie ich przetwarzania. W osobnym liście po raz kolejny poprosiłam o skan podpisanej przeze mnie umowy z tym wydawnictwem dodając, że w razie gdyby jednak nie mieli żadnego dowodu zawarcia umowy żądam zaprzestania wysyłania wezwań do zapłaty w przeciwnym razie zmuszona będę oddać sprawę do sądu z tytułu nękania żądaniami zapłaty za nieświadczoną usługę i straszenie egzekucją komorniczą.
Czekam na odpowiedź. Zobaczymy jak się do tego odniosą.
Jeśli sprawa będzie się powtarzała mimo to, to warto pomyśleć o zbiorowym wniosku do sądu. Wiem, że to przede wszystkim czasochłonne ale trzeba ucierać nosa tym naciągaczom!

Powrót