pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku zalewaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalewaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
w @ do znajomej napisałam to co inni mówią o niej tylko po cichu czyli że dokonała skrobanki i że juz zawsze pozostanie k...wą. dowiedziałam się ze jej matka (obie jesteśmy pełnoletnie) grozi mi prokuratorem, co w związku z tym mi grozi?!? zarówno ja jak i ona mamy @ które sobie wysłałyśmy, w jednym z nich nazwała moje dziecko bachorem, więc... chyba każdy rozumie. Bardzo proszę o pomoc... czy w takiej sprawie powinnam brac adwokata i co mi grozi

poczytaj art. 212 &1-4 KK i 216 %1-5 KK

Starałam się przeczytac art ale chciałabym tak prosciej troszke i interesuje mnie przez jaki czas można urzyc takiego @ jako dowod

Moim zdaniem trudno znaleźć w tej sprawie zarówno wszystkie przesłanki art. 212 jak i 216 kk. W pierwszym przypadku wiadomość ta musiałaby bowiem dotrzeć do osób trzecich,w przypadku art. 216 kk albo wypowiedź musiałaby być dokonana w obecności pokrzywdzonej albo również publicznie.
Ale w grę jeszcze wchodzi odpowiedzialność cywilna za naruszenie dóbr osobistych.

@ był adresowany tylko do tej osoby a jesli jakas osoba 3 wie to od niej. Czyli co tak naprawde mi grozi??

Wg mnie jest to zniewaga.

rozumiem ze to zniewaga, dlatego prosze mi tak po ludzku powiedziec co tak naprawde grozi i jak długo takie @ sa ważne jako dowód. jak czesto w rzeczywistosci wytaczane sa takie sprawy?

Dowód sie nie przedawnia.
Zalezy od determinacji pokrzywdzonego.

Dziękuje za odpowiedź. Teraz to już tylko załamka:)

Powrót