POMOCY!!!

• Autor wątku Autor wątku toporek623
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

toporek623

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Państwa.

Jestem pracownikiem Poczty Polskiej. Podczas wprowadzania przelewów za przesyłki pobraniowe, pomyliłem nr konta i przelałem kwotę 560zł na inne konto.

Oczywiście musiałem sam dołożyć te pieniądze i wpłacić na rachunek właściwego odbiorcy. I teraz pytanie:

CZY JEST MOŻLIWOŚC WYEGZEKWOWANIA TEJ KWOTY OD OSOBY KTRÓRA DOSTAŁA JE PRZEZ POMYŁKĘ? Dodam że jest to konto firmowe. Na początku rozmawiałem z właścicielem przez telefon i powiedział że postara się to wyjaśnić. Teraz w ogóle nie odbiera telefonów a nawet zauważyłem że włączył pocztę głosowąL

Co mi poradzicie? 560 zł piechotą nie chodzi

Nie jest wykluczone dochodzenie tej kwoty w drodze powództwa na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu (bodaj art. 405 k.c. i następne bądź w okolicy). Wiele zależy jednak od wszystkich okoliczności sprawy.

[cytat="kadi":37x2prtx]Nie jest wykluczone dochodzenie tej kwoty w drodze powództwa na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu (bodaj art. 405 k.c. i następne bądź w okolicy). Wiele zależy jednak od wszystkich okoliczności sprawy.[/cytat:37x2prtx]

ale od jakich okoliczności?

Przeczytaj przepisy, które wskazałem.

Powrót