pomocy

• Autor wątku Autor wątku karolina712
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina712

Zbanowany
Odpowiedzi
26
mam pytanie . jest jedna osoba ktora mi grozila juz dwa razy. pierwszy raz pod wplywem alkoholu drugi raz na trzezwo. na poczatku po tym pierwszym razie nic sobie z tego nie robilam ale kiedy zaczela rozpowiadac po okolicy wsrod moich znajomych ze wkoncu zrobi mi krzywde zaczelam sie bac. tym bardziej ze dowiedzialam sie ze odbywala juz wyrok w zakladzie karnym za pobicie z uzyciem noza. czy gdybym zglosila to na policje to cos da ? boje sie ze sie na mnie zemsci . czy mozna cos z tym zrobic ?

Nie jestem prawnikiem ale z opisu wynika jasno że tak,a wręcz należy zgłosic ten fakt na Policję.
W dodarku jak ten ktoś już siedziałz coś podobnego to jest to traktowane jak recydywa.
Tylko znajac polskie realia posiedzi połowe kary orzeczonej i wyjdzie a jak znam świat nic na takiego nie podziala aby przestał....

Musiałaby pani nam zacytować pobierznie groźby żebyśmy mogli ocenić czy mozliwe byłoby wszczęcie postępowania karnego z art 190 kk. Wiele razy już był poruszany ten watek, widocznie ludzie w POlsce lubią sobie grozić, dlatego jesli jest pani zainteresowana prosze poszukać na forum.
Generalnie groźba musi wywoływac realne zagrożenie i strach u pokrzywdzonego. Warto jeszcze wspomniec że w groźbie musi być zawarte dosłownie lub domyślnie( choć w tym przypadku udowodnienie czegokolwiek jest trudniejsze) przestępstwo które jest spenalizowane.
groźbą nie jest stwierdzenie: Jeśli czegos nie zrobisz to zobaczysz... bój się!
Jeśli już okaże się że faktycznie słowa tej osoby której pani się boi wypełniały znamiona przestępstwa najlepiej znaleźć świadkow lub jesli to możliwe powołac się na nośnik informacji.
Jednak na razie nie mozemy nic doradzić wobec tego, ze nie znamy szczegółow, słow jakie wobec pani wystosowała osoba o ktorej mowa wyżej.

Powrót