pomocy

• Autor wątku Autor wątku zaklopotana1122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaklopotana1122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam
pewnie powielam temat , ale prosze o pomoc...:)
dostalam drugi list od firmy Kredyt Inkaso z propozycja zawarcia ugody. Sprawa dotyczy naleznosci z TPSA. Jak pamietam nie mam zadnego zadluzenia wobec tej firmy a poza tym naleznosc jest z 2006 r. Do tej pory nie otrzymalam zadnych wezwan i informacji o zaleglosciach. Nie ma tez w pismie zadnej informacji o tym , by byla jakas sprawa w sadzie. Jak mam sie dowiedziec, czy faktycznie cos przegapilam czy tez jest to naciaganie?
Prosze o pomoc

zaklopotana1122 napisał:
witam
pewnie powielam temat , ale prosze o pomoc...:)
dostalam drugi list od firmy Kredyt Inkaso z propozycja zawarcia ugody. Sprawa dotyczy naleznosci z TPSA. Jak pamietam nie mam zadnego zadluzenia wobec tej firmy a poza tym naleznosc jest z 2006 r. Do tej pory nie otrzymalam zadnych wezwan i informacji o zaleglosciach. Nie ma tez w pismie zadnej informacji o tym , by byla jakas sprawa w sadzie. Jak mam sie dowiedziec, czy faktycznie cos przegapilam czy tez jest to naciaganie?
Prosze o pomoc

Jak by był wyrok, to pewnie wysłali by komornika a nie propozycję ugody.

Nie musisz robić nic, chyba że przyjdzie pismo z sądu - wtedy odpowiadasz na pozew składając zarzut:
1. Nie istnienia zobowiązania - powód w żaden sposób nie udowodnił istnienia roszczenia (podpisana umowa, faktury) - pewnie tak będzie.
2. Z ostrożności procesowej podnosisz zarzut przedawnienia

Dziekuję bardzo za odpowiedź :)
czy zarzut przedawnienia mam podnieść juz teraz wysylajac do nich pismo?
ostatnio zmienilam adres zamieszkania i boje sie, ze nie dowiem się o piśmie z sądu. Tyle słyszy sie o ludziach, od których zasądzono jakieś kwoty bez ich wiedzy a dopiero jak komornik zapuka do drzwi to się dowiadują o sprawie :(
Czy mam tej firmie podać nowy adres i podjąć korespondencję z nimi?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Skoro dostałaś list to chyba mają twój adres? Nie ma sensu nic im pisać, nie należy z nimi rozmawiać dla własnego dobra i interesu.

zaklopotana1122 napisał:
Dziekuję bardzo za odpowiedź :)
czy zarzut przedawnienia mam podnieść juz teraz wysylajac do nich pismo?
ostatnio zmienilam adres zamieszkania i boje sie, ze nie dowiem się o piśmie z sądu. Tyle słyszy sie o ludziach, od których zasądzono jakieś kwoty bez ich wiedzy a dopiero jak komornik zapuka do drzwi to się dowiadują o sprawie :(
Czy mam tej firmie podać nowy adres i podjąć korespondencję z nimi?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

A czy pod nowym adresem jesteś zameldowana?
Chodzi o to, żeby w razie czego móc Sądowi udowodnić prawidłowy adres.

Teoretycznie, można napisać do FW informację o tym, że nie uznajesz roszczenia i podać aktualny adres - będzie zawsze podkładka w sądzie dot adresu.
Ale to tylko opcja.

Powrót