pomocy!

• Autor wątku Autor wątku natalia930513
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalia930513

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Jan K. prowadził działalność gospodarczą na podstawie wpisu do ewidencji gospodarczej (CEIDG). Jan posiadał zobowiązania wobec dwóch dłużników – Skarbu Państwa (zaległości podatkowe na kwotę 200 tys. złotych oraz firmę Y (zaległości na kwotę ponad 100 tys. złotych). Jan chcąc udaremnić zaspokojenie wierzycieli stworzył nową firmę Z na podstawie wpisu do ewidencji na którą przeniósł majątek poprzedniej firmy. Czy zachowanie Jana można zakwalifikować jako przestępstwo z kodeksu karnego?

Co o tym myslicie? Z góry dziękuję za każdą podpowiedź!

natalia930513 napisał:
Co o tym myslicie?

Że prace domowe należy odrabiać samodzielnie, zaś o ewentualną ocenę swoich własnych propozycji rozwiązania należy pytać w odpowiednim dziale forum poświęconym kazusom...

natalia930513 napisał:
Co o tym myslicie?
Nic o tym nie myślimy, ponieważ nie wiemy czy w momencie przelewu majątku na inną firmę istniały w obrocie prawnym decyzje wymiarowe US albo UKS.

odrobiłam zadanie, sądzę, że będzie to artykuł 301 § 1 kk. Ale wydawało mi się to zbyt proste, dlatego zapytałam. Forum jest chyba od zadawania pytań, ale oczywiście jestesmy w internecie gdzie zawsze musi się ktoś czepić

natalia930513 napisał:
Forum jest chyba od zadawania pytań, ale oczywiście jestesmy w internecie gdzie zawsze musi się ktoś czepić

Jak najbardziej, ale rejestrując sie akceptujesz regulamin. Więc na przyszłość zadawaj pytania w działach do tego przeznaczonych i nikt się nie będzie "czepiał".

natalia930513 napisał:
ale oczywiście jestesmy w internecie gdzie zawsze musi się ktoś czepić

Gdybyś - jak wskazał mój "przedpisca" - zgodnie z regulaminem forum zadała pytanie w odpowiednim dziale, zapewne zapoznałabyś się również z opisanymi tam zasadami dyskusji o kazusach, a mianowicie: najpierw własna propozycja rozwiązania, a dopiero potem pytania do użytkowników. Wtedy z pewnością nikt, by się nie "czepiał w Internecie"...

Ok, przeniosłem gdzie trzeba więc wróćmy do meritum sprawy albo zamilczmy, bo chyba już dotarły do naszej użytkowniczki te pouczenia.

natalia930513
Kobieta.gif
, proszę na przyszłość zakładać tematy we właściwych działach.

Dziękuję :) w takim razie 301 z kk jest okej czy ktoś ma inny pomysł?

Powrót