pomocy

• Autor wątku Autor wątku FJustyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FJustyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Mam takie pytanie czy jeżli komornik umorzył mi dług,to czy ten sam dług może przejąść inny komornik?

Komornk najprawdopodobniej nie umorzył Ci długu tylko umorzył egzekucję, np. dlatego, że doszedł do wniosku, że nie da się nic już z Ciebie ściągnąć. Oczywiście wtedy wierzyciel może znowu daną sprawę skierować do dowolnego komornika (nawet do tego samego).

tak mam napisane. na podstawie przepisu art.825 pkt1 kpc wszczete przeciwko dłuznikowi postepowanie egzekucyjne umorzyc

Tzn. wierzyciel wystąpił do komornika o umorzenie.

czyli inna firma windykacyjna nie moze tego samego długu drugi raz ściagać tak,skoro zostało umorzone?

Dowolna firma, jak i dowolny komornik MOŻE to ścigać przez kolejne 10 lat.

aha. czyli jak znowu nie bedzie mial z czego sciagnac to znowu umorzy a po 3 latach przypomni mu sie i bedzie sciagac znowu inny i tak w koło przez 10 lat. Przez półtora roku mialam umorzone a jak zaklad zaczal mi wypłacac macierzynski to i komornik sie nagle pojawił. jak bede na wychowawczym to znowu umorzy i po 4 latach sie odezwie tak? a zeby sie sprawa przedawniła to od jakiego mometu liczy sie okres,od doty kazdego postanowiena czy od daty pierwszego ? sama sie juz w tym gubie

Następny komornik umarza i leci kolejne 10 lat i tak do spłaty, śmierci, albo jak wierzyciel prześpi 10 lat.

ok dzieki

Powrót