pomocy

• Autor wątku Autor wątku naaaat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

naaaat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Nie wiem za bardzo co mam zrobić.Może ktoś mi pomoże.
W 2013 roku albo wcześniej czyli ok 3lata temu dostałam mandat 200zł. za brak ważnego biletu w autobusie. Z racji tego że byłam niepełnoletnia uczyłam się i moim rodzicom się nie przelewało nie uregulowałam tej kwoty. Napisałam pismo o umorzenie tego długu ale dostałam odpowiedź że nie ma opcji więc dałam sobie spokój. Dopiero w tym roku po ok3 latach przyszło pismo z kancelarii o przejęciu mojego długu który urósł do ok. 280zł. rozłożeniu mi tego na 3 raty.Straszyli że podadzą do sądu i koszty postępownia wyniosą do 1000złotych.
Wystraszyłąm się i postanowiłam coś wpłacić,nie miam pieniędzy więc pierwszą ratę wpłaciłam tylko 10zł.
Nastęnych nie wpłaciłam ponieważ nie posiadam takich pieniędzy na tą chwilę.
Słyszałam coś o przedawnieniach. Nie wiem co mi grozi. Pomóżcie

Zgodnie z art. 77 ustawy roszczenia z tego tytułu przedawniają się z upływem roku. Termin ten należy liczyć od końca terminu widniejącego na mandacie, zobowiązujacego do dokonania wpłaty.
Jeżeli przewoźnik do tego czasu nie podejmie odpowiednich kroków, gapowicz będzie miał możliwość powołać się na zarzut przedawnienia, a tym samym uchylić się od obowiązku płacenia.
Nie wiem niestety jak to się ma w przypadku dokonania przez Ciebie częściowej wpłaty (owe 10 zł).
Wypowiedzą się zapewne inni forumkowicze.

man62 napisał:
Nie wiem niestety jak to się ma w przypadku dokonania przez Ciebie częściowej wpłaty (owe 10 zł).
W
Uznała dług w wysokości 10 zł i nic poza tym. Bez jakiegokolwiek wpływu na resztę

Co masz na myśli?

To znaczy że jeśli piszą iż dopiero straszą sądem - to w odpowiednim momencie podniesiesz zarzut przedawnienia.
I daj już sobie spokój, wszędzie cię pełno z tym "mandatem"

Jeśli proszę o poradę to znaczy że nic na ten temat nie wiem tak? Dlatego chcę się dowiedzieć. Na szczęście są inni ludzie którzy potrafią coś na ten temat powiedzieć.

amelia2013 napisał:
I daj już sobie spokój, wszędzie cię pełno z tym "mandatem"
Założyłaś 4 (słownie:cztery) tematy dotyczące Twojego problemu.
naaaat napisał:
Na szczęście są inni ludzie którzy potrafią coś na ten temat powiedzieć.
Niezbyt to grzeczne.
Tymbardziej że amelia2013 udzieliła Tobie wyczerpującej odpowiedzi pozwalając sobie na drobną, żartobliwą uwagę.
Podobnie jak inni, tu Forum Prawnym poświęcając swój czas, dzieląc się swoją wiedzą, bezinteresownie i za darmo.

cytat: Założyłaś 4 (słownie:cztery) tematy dotyczące Twojego problemu.

Skoro nikt nie był tak miły i nie potrafił mi odpowiedzieć więc miałam nadzieję żę ktoś w końcu zauważy mój temat.

To forum właśnie służy do tego żeby prosić o poradę ludzi którzy bezinteresownie chcą pomóc innym.Nie wiem w jakim celu był ten komentarz.
amelia2013 pomogła mi a ja jej podziękowłam za to. Nie potrzebne jest tu wtrącanie innych osób nie znających wszystkich faktów tym bardziej najeżdżać na moją osobę kiedy nic złego nie zrobiłam i nikogo nie obraziłam. Pozdrawiam.

naaaat napisał:
Nie potrzebne jest tu wtrącanie innych osób nie znających wszystkich faktów
Jak mają znać wszystkie fakty, jeżeli zakłada się kilka jednakowych tematów.
To właśnie robi bałagan na FP.
Nie bez przyczyny trzy Twoje tematy zostały zamknięte.
Nie jesteśmy w stanie śledzić wszystkich wątków pytającego.
Dziennie przybywa kilkadziesiąt (a bywa że dużo więcej) nowych tematów, pomnóż je przez cztery...
Pozdrawiam

Pewnie nie wiedziała że można odświeżać ... albo ma 12 lat. Nie wiem. Zakładanie paru tematów z tą samą treścią jest bezmyślne.

Nie,nie wiedziałam że można odświeżać. I nie mam 12 lat,jeśli to jest dla kogoś ważne.
Potrzebowałam szybkiej odpowiedzi po prostu.
Byłam tu pierwszy raz i nie wiedziałam jak to działa.
Czy to jest taki ogromny problem?
Następnym razem będę wiedziała,nie trzeba od razu robić z kogoś idiotki.

W sumie odświeżanie to podstawa każdej przeglądarki internetowej i każdego forum.

tak? Zamiast się wymądrzać tracić czas i próbować robić ze mnie kretynkę,którą nie jestem i nie dam jej z siebie zrobić spróbowałbyś pomóc innym ludzią którzy tego potrzebują(o ile wogóle masz o tym jakiekolwiek pojęcie),bo ja akurat nie potrzebuje abyś wytykał mi błędy ponieważ to jest zbędne.
Tracisz tylko swój czas ,skoro masz go za dużo może spróbuj lepiej go sobie zorganizować.
Żegnam

naaaat napisał:
spróbowałbyś pomóc innym ludzią którzy tego potrzebują(o ile wogóle masz o tym jakiekolwiek pojęcie)
Dalszy ciąg obrażania?
Ciekawe, czy zadałaś sobie trud
i przejrzałaś ,,dorobek" LLawyer na FP
i tych, którzy pomogli Tobie,
a również pozwoliłaś sobie wobec nich na kpiny i złośliwości?!

Nie będę tracić czasu na rozmowę z Tobą. Żegnam

naaaat napisał:
Nie będę tracić czasu na rozmowę z Tobą.
Podobnie jak i my tu na FP nie powinniśmy tracić czasu na tych,
którzy nie potrafią docenić nas i poświęconego im czasu.

Okej. JAK UWAŻASZ

Powrót