Pomocy!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku akellah21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akellah21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, nie wiem czy wybralam odpowiednie forum bo nie znam sie na prawie:( mam problem, prosze o porade bo juz nie wiem co mam zrobic, chodzi o to iz poznalam pewnego Pana ktory zaproponowal mi prace a na okres probny mialam odbyc 6miesieczny staz w fili jego firmy. Firma zglosila mnie do urzedu pracy na staz i wszystko wygladalo ladnie pieknie, natomiast juz po podpisaniu wszystkich papierow i otrzymaniu skierowania na staz okazalo sie ze biuro w ktorym mialam odbywac staz nie jest gotowe do pracy poniewaz to nowa placowka wiec byl remont, i tak Pan mnie zwodzil przez 3 miesiace ja pobieralam wynagrodzenie z tytulu odbywania stazu malo tego pan podbuil mi wiekszosc dokumentow w tym listy obecnosci aja siedzialam w domu, nie wiem co mam zrobic w swietle prawa czy zglosic ze jest taka sytuacja czy nadal cierpliwie czekac :( uwazam ze zle robie ale boje sie ze moge poniesc za to nie zbyt przyjemne konsekwencje ze nie zglosilam wczesniej takiej sytuacji...:( co robic?? firma jakos sie nie garnie do rozwiazania tej przykrej sytuacji nie odbieraja telefonow nie odpowiadaja na maile....prosze pomozcie jestem mloda osoba pierwsza moja praca i takie przykrosci:(

No cóż staż na pewno nie przebiega zgodnie z planem, więc sprawę należy zgłosić do urzędu pracy.

no dobrze ale wlasnie chodzi mi o to czy ja nie bede miala w swietle prawa jakichs problemow ze nie zglosilam tego od razu?? na samym poczatku tylko pobieralam pieniadze a siedzialam w domu:(

Ja uważam, że jest to wyłudzenie świadczenia (stypendium stażowego).

Ja tez tak uwazam ale chcialabym sie dowiedziec w swietle prawa co za to grozi??

Jeśli to trafi do prokuratora, to sprawa karna o wyłudzenie nienależnego świadczenia. Ale o tym mogą więcej powiedzieć karniści.
Wobec tego przenoszę na "karne", potem może wrócić na "prawo pracy" :)

Powrót