POMOCY!!!!

• Autor wątku Autor wątku loli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loli

Użytkownik
Odpowiedzi
211
witam.moj maz zostal wczoraj zatrzymany przez policje i przewieziony do zakladu karnego.ma wyrok 10 miesiecy pozbawienia wolnosci i odwiesili mu zawiasy przez to ze nie kontaktowal sie z kuratorem.w sumie ma 26 niesiecy do odsiadki.ukrywal sie ponad rok po to aby zapewnic nam srodki do zycia.mamy malutka coreczke ktora ma 9 miesiecy a ja nie pracuje.prosze napiszcie mi na jaka pomoc moge liczyc i czy moge liczyc na jakas przerwe w karze.nie wyobrazam sobie jak to bedzie wszystko reraz wygladalo.blagam pomozcie mi. :(

c.d

zapomnialam dodac ze jeszcze nie ochrzcilismy naszego malenstwa czy jest szansa na to ze dostanie jakas przepustke na chrzest malutkiej i chcialam sie zapytac po jakim czasie ma szanse wysc z wiezienia

Wiesz chyba to będzie bardzo trudne nie sprawdził sie w okresie próby więc naprawdę nieciekawie to widzę ale cuda sie zdazają
Wiele z nas jest tu w podobnej a nawet gorszej sytuacji , przyłącz się do nas a pomozemy ci przetrwać :ok:

mnie też się wydaje,że na ten moment nie wypuszczą go z rąk....Może poczekaj z chrzcinami,albo nie martw się,bo np nasz syn ma w maju komunię i męża na pewno na niej nie będzie :(

dziekuje wam za rade ja naprawde nie mam z kim porozmawiac o tych wszystkich problemach dzisiaj dowiedzialam sie ze dostal p2 bo od razu mial komisje i bedzie w zakladzie dla recydywistow w kozieglowach jak narazie odbywa tylko pierwsza kare 10 miesiecy bo do aresztu nie doszlo jeszcze postanowienie o odwieszeniu zawiasow.dowiedzialam sie tez ze za 5 i pol miesiaca bedzie mogl sie starac o pierwsza przepustke tylko nie wiem czy jak przyjdzie z sadu to postanowienie to ten czas nie nie wydluzy.a moze wy wiecie jak to jest z tymi przepustkami?

Skoro Twój mąż ma dwa wyroki może warto pomysleć o wyroku łącznym? Zawsze daje to szansę na "urwanie" choć kilku - kilkunastu tygodni.
Co do przepustek, to jesli mężowi odwieszą drugą karę to faktycznie okres oczekiwania na przepustkę znacząco mu się wydłuży.
Zresztą to że skazany może dostać przepustkę, nie oznacza że musi ją dostać. To samo dotyczy przedterminowego zwolnienia.

a jak to jest z tym wyrokiem lacznym?czy jezeli pierwszy wyrok jest z 10.2005 roku a drugi w zawieszeniu byl jakies trzy lata temu to ma prawo do laczenia tych wyrokow?a poza tym do aresztu jeszcze nie doszly papiery ze mu odwiesili wyrok a odwiesili mu go w listopadzie 2006.a moze jest jakas szansa ze wogole te papiery nie dojda.kurcze moze pomyslicie ze wypisuje glupoty ale ja zyje tylko nadzieja tylko to mi zostalo. :(

Nie znam szczegółów wyroków Twojego męża, więc ciężko jest się wypowiedzieć.
Przeczytaj na początek rozdział 60 kodeksu postępowania karnego - może Ci się coś rozjaśni w tym temacie.

A czy oba te wyroki (odwieszenie jednego i ten drugi) sa prawomocne?
Jesli sa to mozna juz skladac wniosek o wyrok laczny ktory bedzie sie plasowal w przedziale od najwyzszego wyroku do sumy obu Np jesli dobrze zrozumialam tu najwyzszy wyrok jest 16m-cy a suma 26 to moze dostac po ich polaczeniu np 21-24m-cy...
Czyli zawsze jest jakas nadzieja na to ze bedzie mniej wiec trzeba dzialac
Mozecie tez slkadac wniosek o przerwe w odbywaniu kary tylko zastanowcie sie najpierw czy warto... Czasem lepiej miec to juz z glowy jak najszybciej
I wiem ze poczatki sa najgorsze sama tez przez to przeszlam ale glowa do gory Poradzisz sobie :)

Powodzenia :ok:

tak oba sa prawomocne.przerwa w odbywaniu kary jest bez sensu bo chcemy miec jak najszybciej to z glowy.dowiedzialam sie wczoraj ze maz moze pisac do sadu o jakas absorpcje wyroku tylko nie wiem dokladnie na czym ona polega.czy to jest to samo co wyrok laczny??? :what: dziekuje wam wszystkim za slowa otuchy widzialam sie z moim skarbem w sobote i w niedziele na widzeniu i jest juz lepiej.musze byc silna bo mam malutka coreczke i nie moge sie zalamywac.wszysko w koncu minie i nasze problemy sie skoncza.brakuje mi tylko kogos z kim moglabym pogadac,kto jest w podobnej sytuacji jak ja.wiec jesli ktos chcialby czasem zamienic kilka slow ze mna i wyzalic sie to piszcie.moj gg jest w profilu.

ja mam podobnie od wczoraj i tez zdesperowana napisalam,napisze do ciebie wieczorem,wiem juz ze nikt mi nie pomoze ale przynajmniej sie wyzaliłam,to tez coś

Loli - proszę aby Pani podała daty czynów i daty wyroków.
Bo z opisu wywnioskowałem, że Pani mąż popełnił 2 przestępstwa, za pierwsze został skazany na karę pozbawienia wolności w zawieszeniu. Drugie przestępstwo popełnił w okresie próby ( co spowodowało zarządzenie wykonania kary). W takiej sytuacji nie ma przesłanek wydania wyroku łącznego.

Wyrok łączny można wydać tylko w przypadku gdy istnieją przesłanki orzeczenia kary łącznej tj. wszystkie przestępstwa, muszą być popełnione zanim zapadł chociażby nieprawomocny wyrok co do któregokolwiek z nich.

Powrót