pomówienia na forum

• Autor wątku Autor wątku jolantha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolantha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Prowadzę hodowle zwierząt. Wszystko zarejestrowane. Moje zwierzęta wychodzą ode mnie zdrowe i z kompletem dokumentów. Powiem, że nie są to psy ani koty.
Jedna osoba uparła sie na mnie i innych hodowców i szkaluje nas na forum. Opowiadając brednie iż zwierzaki sprzedajemy chore, bądź źle dobieramy pary. Tym samym bezpodstawie oskarża o różnego rodzaju przekręty, a co za tym idzie odstrasza potencjalnych chętnych. Nie mam sił za każdym razem sie tłumaczyć, a admini nic sobie z tego nie robią, bo widocznie lubią jak "skaczemy sobie do gardła".

Czy mając badania w ręku że moje zwierzaki są zdrowe i nie są chore na opisane przez tę osobe choroby, mając tylko jej wypowiedzi na forum szkalujące hodowle i pomówienia na moją osobe mogę sprawę oddac do sądu z powództwa cywilnego? Czy wpisy z forum są traktowane jak ważny dowód?
Chce uzyskać oficjalne przeprosiny.

Niestety droga pani jest wolność wypowiedzi wiec każdy może krytykować
tak samo jak w sejmie więc i tam mammy opozycje

Czy to są pomówienia z nazwiska ,nazwy firm itd

Niestety, jak przeważnie, się mylisz. :)

Jeśli na Forum są podane nieprawdziwe informacje, ze wskazaniem o kogo chodzi (nie musi to być z nazwiska), to jest to zniesławienie i można to zgłosić na policję (pewności nie mam, ale to jest chyba ścigane na wniosek).

Oczywiście, że rozumiem że jest wolność słowa, ale..chyba ma jakieś granice.
Pomówienia są związane z nazwą hodowli, a nawet z działalnością organizacji pozarządowej, które podstaw nie mają

Czyli np.
Pewna osoba pisze:
Sprzedajesz pokrzywione chomiki, które mają pasożyty itd.
A ja dysponuje wynikami badań, które zupełnie temu zaprzeczają. Dodatkowo posądza organizację o działanie na szkode zwierząt.

znalazłam to:

2a./KC-Art. 24. § 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.
2b./KC-Art. 14. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd wiadomości o swoim lub innym przedsiębiorcy albo przedsiębiorstwie, w celu przysporzenia korzyści lub wyrządzenia szkody.
2c/KC-Art. 212.
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

więc jak to się ma ??:)

Witam,

1. odnośnie niezablokowania treści przez admina forum. Odpowiedzialność admina w takich sytuacjach określa ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną:
Przepis prawny:
Art. 14.
1. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając
zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez
usługobiorcę, nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi
działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania
wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z
nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych.
Proszę zwrócić uwagę na to, że kluczowym słowami są tu wiarygodna wiadomość. A więc admin mógł uznać, że wiadomość nie była wiarygodna i dlatego nie wyłączył bulwersujących Panią treści. To trochę ryzykowne działanie, gdyż ostatnimi czasy pewien portal społecznościowy nie wyłączył obraźliwych treści i został za to ukarany przez sąd sporą grzywną... Jeśli więc Pani informacje byłyby wiarygodne, to miałaby Pani podstawy w takim układzie wystąpić również przeciwko portalowi. Nota bene jasne jest, że czym gorętsza atmosfera na forum, tym więcej ciekawskich będzie się logować i więcej będzie oglądać reklamy - prawa rynku...

2. O ochronie dóbr osobistych mówi Art. 23. kodeksu cywilnego. Art. 24 określa możliwe sankcje w stosunku do osoby, która narusza te dobra.

3. artykuł o nieuczciwej konkurencji (Art.14 uoznk, nie kc) byłby na miejscu, gdyby osoba ta była Pani faktyczną konkurencją...

Może warto by było wziąć adwokata i załatwić sprawę hurtowo z innymi pokrzywdzonymi przeciwko tej osobie i portalowi? Istotne jest również zabezpieczenie wygłaszanych przez tę osobę opinii (adwokat, notariusz, policja...) aby posiadać w sądzie wiarygodne dowody - wpisy na stronie mogą zostać przecież usunięte w każdej chwili...

Dziękuje za cenne informacje :)

Punkt 3. - Osoba, która Nas pomawia również ma hodowlę, więc jest konkurencją - zapewne to wiele wyjaśnia :)

Oczywiście na dniach zdobędziemy niezbite dowody, że zwierzęta nie mają żadnych z wymienionych przez osobę chorób. Jak również wszelkie jej wypowiedzi są kopiowane w formacie pdf na dyski. Niestety chyba osoba sie "wycfaniła" i nie używa oficjalnych nazw danych hodowli, ale i tak zainteresowani wiedzą o kogo chodzi.
Dodatkowo na tym forum jest wyłączona usługa edycji postów.

"edycja jest wyłączona", ale to wcale nie oznacza braku możliwości usunięcia postów... najlepsze byłyby chyba screeny zrobione u notariusza, albo na policji...

Powrót