Pomówienie - jaka kara, czy można się odwołać?

• Autor wątku Autor wątku dorota34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Skierowano przeciwko mnie oskarżenie z art 212 KK par.1. (Podpisałam sie pod pismem w obronie przyjaciółki. "Kolega" żądał jej zwolnienia, ponieważ zachorowała)
Mam kilka pytań:
1 Jeżeli zostanę skazana, to w jakiej wysokości grozi mi grzywna? Nigdy dotad nie byłam skazana za żadne przestepstwo.
2. Czy od wyroku pierwszego sądu mogę się odwołać?

RE: Pomówienie

Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości,które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.Oczywiscie,ze od rozstrzygniecia sadu moza sie odwolac.

Artykuł kk potrafie szam odszukać i przeczytać, ale dla mnie to tylko suche fakty. W jakiej wysokości sądy orzekają grzywny w takich sprawach? Myślę, że więzienie to mi raczej nie grozi.
Mimo wszystko dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam!

Skoro potrafi pani sama odszukac artykuł to prosze sama sobie poszukac odpowiedzi na pozostale pytania.O wysokosci grzywny tez prosze sobie poszukac w przepisach.

Prosze się tak nie denerwować. Jestem laikiem w tych sprawach, a język prawniczy jest dla mnie trudny do zrozumienia. Chciałam sie tylko dowiedzieć, jak to wyglada w praktyce.
Przepraszam, jeżeli poczuł się Pan urażony i dziekuję za odpowiedź.

Prosze nie przepraszac.Grozi pani do roku pozbawienia wolnosci, ale prosze sie nie obawiac do wiezienia pani nie pojdzie.
Grzywnę wymierza się w stawkach dziennych, określając liczbę stawek oraz wysokość jednej stawki; jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, najniższa liczba stawek wynosi 10, zaś najwyższa 360.
Ustalając stawkę dzienną, sąd bierze pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste, rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe; stawka dzienna nie może być niższa od 10 złotych, ani też przekraczać 2 000 złotych.

Dziękuję i pozdrawiam!
Dorota

Powrót