pomówienie

• Autor wątku Autor wątku berserkerka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

berserkerka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Chciałam zapytać czy mogę w takiej sytuacji oskarżyć kogoś o pomówienie:
Ja i ta dguga osoba mieszkamy za granicą na terenie UE. Ja i mój chłopak dostajemy pomoc socjalną z państwa w którym mieszkamy. Na facebooku w grupie polaków mieszkających za granicą doradziłam jednej osobie mającej problemy finansowe i proszącej o pomoc, aby ubigała się o taką samą pomoc jaką ja otrzymuję i dodałam że można się z tych pieniędzy utrzymać i godnie żyć. Kilka osób stwierdziło (zupełnie bezpodstawnie), że to nie możliwe aby z tych pieniędzy się utrzymać i że napewno mam jakieś nielegalne dochody oprócz tego. Stwierdziły, że zadzwonią do odpowiedniego urzędu z wiadomością, że niby własnie mam te nielegalne dochody i żeby w takim razie ową pomoc socjalną mi odebrano. Wiem, że jedna z tych osób do urzędu zadzwoniła nazywając mnie złodziejką i zlecając na mnie kontrolę (przysłała mi na ten temat prywatną wiadomość). Czy mogę oskarżyć ją o pomówienie? Nie miała żadnych podstaw ani dowodów na poparcie swoich zarzutów a jej postępowanie może mi przysporzyć dużych problemów (np. wstrzymanie pieniędzy na czas dochodzenia). Czy mogę pozew złożyć w polsce jeśli sprawa dotyczy urzędu zagranicznego i obie mieszkamy poza teren polski?

witam
pomówienie jest instytucją prawa karnego,
Art. 5. kodeksu karnego stanowi "Ustawę karną polską stosuje się do sprawcy, który popełnił czyn zabroniony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jak również na polskim statku wodnym lub powietrznym, chyba że umowa międzynarodowa, której Rzeczpospolita Polska jest stroną, stanowi inaczej. "

W obrębie prawa cywilnego opisane zdarzenie mozna zakwalifikować jako naruszenie dóbr osobistych. Jednak tutaj równiez brak jest jurysdykcji krajowej polskich sadów (cywilnych), bowiem ani pani ani sprawca nie przebywacie w Polsce, do zdarzenia równiez doszło poza granicami kraju.

Wniesienie sprawy do sądu polskiego spowoduje, że ocena, czy ma on jurysdykcję, zostaje dokonana na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego. Sytuacja braku jurysdykcji ma miejsce, gdy w istocie brak będzie przepisu wskazującego na sądy polskie jako właściwe międzynarodowo do rozpoznania sprawy.

Art. 1103. kc stanowi: Sprawy rozpoznawane w procesie należą do jurysdykcji krajowej, jeżeli pozwany ma miejsce zamieszkania lub miejsce zwykłego pobytu albo siedzibę w Rzeczypospolitej Polskiej.

--- zgodnie z tym przepisem musi wystąpić przynajmniej jeden tzw "łącznik", aby istniała podstawa dla jurysdykcji sądu polskiego (pozwany ma miejsce zamieszkania lub miejsce zwykłego pobytu albo siedzibę w Rzeczypospolitej Polskiej).

Art 16 ustawy Prawo międzynarodowe prywatne stanowi: Osoba fizyczna, której dobro osobiste jest zagrożone naruszeniem lub zostało naruszone może żądać ochrony na podstawie prawa państwa, na którego terytorium nastąpiło zdarzenie powodujące to zagrożenie naruszenia lub naruszenie, albo prawa państwa, na którego terytorium wystąpiły skutki tego naruszenia"

---czyli miarodajne dla roszczeń o ochronę dóbr osobistych byłoby prawo państwa, w którym nastąpiło zdarzenie będące źródłem roszczenia

Ostatnia edycja:
Witam
Mam pytania:
Jakie dowody mogę wykorzystać, aby oskarżyć o pomówienie? Czy może to być nagranie, jeśli tak to w jaki sposób ma być zrobione, aby było dowodem. Jakie akty prawne to regulują? Jaka kara grozi takiej osobie?
z góry dziękuję.

:wow:
rtg7 napisał:
Witam
Mam pytania:
Jakie dowody mogę wykorzystać, aby oskarżyć o pomówienie? Czy może to być nagranie, jeśli tak to w jaki sposób ma być zrobione, aby było dowodem. Jakie akty prawne to regulują? Jaka kara grozi takiej osobie?
z góry dziękuję.

Uprzejmie zwracam się o jak najszybszą odpowiedź, lub podanie inne alternatywnej możliwości uzyskania odpowiedzi ?

rtg7 napisał:
Witam
Mam pytania:
z góry dziękuję.

Czy jest możliwość, aby na tym forum ktoś odpowiedział?
Jestem pomawiany/oskarżany o coś czego nie zrobiłem lub jest to mocno skoloryzowane.
Nie wiem jak dopaść tych łobuzów? Pomóżcie?

Witam
W jaki sposób znaleźć dowody na pomówienie, skoro ma się do czynienia z osobami które mają znajomy w prokuraturze, policji itp. oraz nikt bezpośrednie nie mówi o tym w taki sposób aby uznać to za dowód. Mój problem to brak dowodów. Wszystko dzieje się za plecami.

witchmaster napisał:
witam
pomówienie jest instytucją prawa karnego,
Art. 5. kodeksu karnego stanowi "Ustawę karną polską stosuje się do sprawcy, który popełnił czyn zabroniony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jak również na polskim statku wodnym lub powietrznym, chyba że umowa międzynarodowa, której Rzeczpospolita Polska jest stroną, stanowi inaczej. "

W obrębie prawa cywilnego opisane zdarzenie mozna zakwalifikować jako naruszenie dóbr osobistych. Jednak tutaj równiez brak jest jurysdykcji krajowej polskich sadów (cywilnych), bowiem ani pani ani sprawca nie przebywacie w Polsce, do zdarzenia równiez doszło poza granicami kraju.

Wniesienie sprawy do sądu polskiego spowoduje, że ocena, czy ma on jurysdykcję, zostaje dokonana na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego. Sytuacja braku jurysdykcji ma miejsce, gdy w istocie brak będzie przepisu wskazującego na sądy polskie jako właściwe międzynarodowo do rozpoznania sprawy.

Art. 1103. kc stanowi: Sprawy rozpoznawane w procesie należą do jurysdykcji krajowej, jeżeli pozwany ma miejsce zamieszkania lub miejsce zwykłego pobytu albo siedzibę w Rzeczypospolitej Polskiej.

--- zgodnie z tym przepisem musi wystąpić przynajmniej jeden tzw "łącznik", aby istniała podstawa dla jurysdykcji sądu polskiego (pozwany ma miejsce zamieszkania lub miejsce zwykłego pobytu albo siedzibę w Rzeczypospolitej Polskiej).

Art 16 ustawy Prawo międzynarodowe prywatne stanowi: Osoba fizyczna, której dobro osobiste jest zagrożone naruszeniem lub zostało naruszone może żądać ochrony na podstawie prawa państwa, na którego terytorium nastąpiło zdarzenie powodujące to zagrożenie naruszenia lub naruszenie, albo prawa państwa, na którego terytorium wystąpiły skutki tego naruszenia"

---czyli miarodajne dla roszczeń o ochronę dóbr osobistych byłoby prawo państwa, w którym nastąpiło zdarzenie będące źródłem roszczenia

Tak, tylko jak udowodnić pomówienie. Gdy ktoś pomawia cię w twojej obecności, to jest to proste, ale komplikuje się gdy nie ma światków i dowodów. Po za tym gdy oskarżenia są mocno skoloryzowane lub nie prawdziwe ale nie pochodzą one najczęściej od domniemanych pokrzywdzonych, ale od wrogów pomawianego w dodatku mocno nieprawdziwe i skoloryzowane.
byłbym wdzięczny za odpowiedź. :?

Powrót