Pomozcie mi , pozyczylem pieniadze

• Autor wątku Autor wątku mariucha007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariucha007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam , pozyczylem pieniadze pewnej osobie kwota 3000 zl, oznajmila ze odda przeciagu miesiaca po czym odwrocila sie i wyparla sie pozyczonych pieniedzy Mam dowody na to ze pozyczyla pieniadze tzn, korespondencja sms oraz przelew bankowy. Zlozylem wniosek na epu ale po jakims czasie widnieje informacja :Zadekretowano - Nowa - Adresy zweryfikowane negatywnie. ProszE pomozcie mi niewiem co robic . Najgorsze jest to ze ta osoba wogole nie odzywa sie i nie odbiera telefonu. Ma swoj sklep wiec myslalem ze moze komornik z niej sciagnie jesli dojdzie wszystko do skutku , ale widze ze sa jakies problemu moze ktos powie mi co mam zrobic w tej sprawie,

Jesteś w stanie udowodnić - nie licząc zeznań swoich i świadków - takie elementy jak:
- fakt udzielenia pożyczki,
- wskazać pożyczkobiorcę,
- kwotę pożyczoną,
- termin spłaty?

Pozdrawiam

wszystkie te fakty moge potwierdzic korespondencja sms ewidentnie osoba ktorej pozyczylem pieniadze pisze ze ma zamiar oddac mi pieniadze i termin tez wskazuje. Posiadam potwierdzenie przelewu bankowego na konto osoby ktorej pozyczylem pieniadze.Dodam jeszcze ze wysylalem przedsadowe wezwanie do zapalty ale to nic nie dalo, posiadam awiso wyslania listu.Wie ktos moze jeszcze czemu na EPU widnieje taki status : Zadekretowano - Nowa - Adresy zweryfikowane negatywnie

Ostatnia edycja:
Na razie luzuj. Te nowe statusy spraw pojawiły się dopiero w sobotę w EPU.
Na ten moment chyba jeszcze nikt nie umie ich zinterpretować.

aha ok rozumiem, ale i tak cos jest nie tak. Zglosilem sprawe na EPU bo tak radzil mi prawnik. Starlem sie wszystko jasno napisac i przedstawic odpowiednio fakty. Mam dowody tzn. sms i potwierdzenie przelewu i nawet osobe ktora moze to poswiadczyc ze pozyczylem pieniadze. Jak myslicie powinni to pozytywnie rozpatrzec?

Przelew jak jest opisany? Przeczytaj art 720kc i 74kc. Jak rozumiem Umowy nie masz?

przelew srodkow .nie mam umowy":( ale mam korespondencje sms przeciez sa bilingi tak sad moze zarzec sie wyciagu bilingu na potwierdzenie.

Witam,
myślę że mogę pomóc w takiej sytuacji.
Jeśli dłużnik nie kwapi się ze zwrotem długu należy zastosować środki prawne w celu odzyskania należytych nam świadczeń. Pierwszym krokiem jest wezwanie dłużnika do zwrotu pieniędzy. Wezwanie takie należy wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. W piśmie tym należy określić rodzaj zobowiązania sposób i termin zwrotu. Dla celów dowodowych należy zachować kopie wysłanego pisma oraz żółtą zwrotkę z poświadczeniem odbioru przesyłki. Jeśli wezwanie takie nie odniesie skutku, należy wysłać kolejne – tym razem już ostateczne wezwanie do zapłaty.

W sytuacji, kiedy dłużnik nie wyrazi chęci porozumienia się co do spłaty długu, nie wywiązuje się z kolejnych terminów spłaty czy tez stwierdza, ze zobowiązanie nie istnieje, należy dochodzić swoich praw na drodze sadowej. Gdy wiec termin zwrotu wyznaczony w ostatecznym wezwaniu do zapłaty minie, a dłużnik nie ureguluje zobowiązania, należy złożyć w sądzie pozew o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym (gdy roszczenie obejmuje zwrot pieniędzy lub rzeczy lub można udowodnić zasadność swoich żądań) lub pozew o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym (gdy żądamy jedynie zwrotu pieniędzy). Pozew należy złożyć na formularzu urzędowym, do pobrania w sadzie.

To w jakim postępowaniu nakaz zostanie wydany, może przesadzić o odzyskaniu lub nie odzyskaniu naszych należności. Nakaz wydany w postępowaniu upominawczym musi się jeszcze uprawomocnić, zanim stanie się tytułem wykonawczym uprawniającym do egzekucji komorniczej.
Jeśli dłużnik złoży w terminie 14 dni od doręczenia mu takiego nakazu sprzeciw, sąd wyznaczy rozprawę. Korzystniejsze jest ubieganie się o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym. Nawet wówczas, gdy dłużnik wniesie zarzut, stanowi taki nakaz tytuł egzekucyjny uprawniający do zabezpieczenia roszczenia przez komornika. Jednakże aby sąd wydał nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, powód musi przedstawić odpowiednie dokumenty, które pozwolą sądowi na wydanie orzeczenia na posiedzeniu niejawnym.
Do pozwu należy dołączyć wszystkie dokumenty, które udowodnią, że dług istnieje. Mogą to być m.in.: rachunki potwierdzone przez dłużnika, wezwania do zapłaty wraz z poświadczeniem odbioru, dokumenty, w których dłużnik uznaje dług, weksle, czeki, których prawdziwość i treść nie budzą wątpliwości, umowy, faktury opatrzone podpisem dłużnika.
Kiedy orzeczenie sądu się uprawomocni, należy wystąpić do sądu z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności. Z prawomocnym tytułem wykonawczym można już udać się do komornika w celu złożenia wniosku egzekucyjnego.
We wniosku należy określić osobę dłużnika, jego miejsce zamieszkania, wymienić kwotę długu oraz wskazać metody, za pomocą których ma ściągnąć należności tzw. sposoby egzekucji. Egzekucje można przeprowadzić z ruchomości, z wynagrodzenia za prace i świadczeń emerytalno-rentownych, z wierzytelności, np. wynagrodzenia z tytułu umowy o dzieło, z rachunków bankowych, z nieruchomości i z innych praw majątkowych (np. z akcji)

Wierzyciel może w jednym wniosku wskazać kilka sposobów egzekucji przeciwko temu samemu dłużnikowi. Spośród kilku podanych sposobów komornik powinien zastosować najmniej uciążliwy dla dłużnika.
Na gruncie obowiązujących przepisów opłatę za pozew należy uiścić w momencie wniesienia pozwu. Pozew można złożyć osobiście we właściwym sądzie na Dzienniku Podawczym lub wysłać listem poleconym. Opłaty sądowe można wnieść w trzech formach: przelewem na rachunek bieżący właściwego sądu, gotówką bezpośrednio w kasie sądu lub znakami opłaty sądowej.
Opłaty w sprawach o zapłatę należności:
1) Opłata stosunkowa za wniesienie pozwu: 5% wartości przedmiotu sporu (min. 30 zł, max. 100.000 zł)
2) Opłata za wniesienie pozwu o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym lub upominawczym: 1,25% wartości przedmiotu sporu, min. 30 zł (nie dotyczy spraw z umów do 10.000 zł!)
3) Opłata stała za wniesienie pozwu o zapłatę z umowy, której wartość nie przekracza 10.000 zł (dotyczy także pozwów o wydanie nakazu zapłaty):
przy wartości przedmiotu sporu lub umowy:

a)
do 2.000 zł - 30 zł
b) ponad 2.000 zł do 5.000 zł - 100 zł
c) ponad 5.000 zł do 7.500 zł - 250 zł
d) ponad 7.500 zł do 10.000 zł - 300 zł
4) Opłata za złożenie apelacji: taka, jak opłata od pozwu
5) Opłata za zażalenie: piąta część opłaty od pozwu
6) Opłata za zarzuty od nakazy zapłaty wydanego w postępowaniu nakazowym
(płaci pozwany): trzy czwarte opłaty od pozwu
7) Opłata dodatkowa pobierana od powoda, jeśli pozwany złoży sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym: trzy czwarte opłaty od pozwu
8) Opłata za sprzeciw od wyroku zaocznego (płaci pozwany): połowa opłaty od pozwu

Sąd wydaje nakaz zapłaty na posiedzeniu niejawnym - to znaczy, że nie jest do tego potrzebna nasza obecność.
Pozdrawiam

mariucha007 napisał:
przelew srodkow .nie mam umowy":( ale mam korespondencje sms przeciez sa bilingi tak sad moze zarzec sie wyciagu bilingu na potwierdzenie.

Wybacz ale Twoje dowody mają małą wartość procesową. Wątpię w powodzenie Twojej 'akcji" w EPU. Nie zapominaj też, że strona przeciwna może się odwołać

dowiadywałem się u radcy prawnego i powiedzial ze sa to niezbite dowody że jako taka umowa miedzy dwoma stronami zostala zawarta i mozna sie ubiegac o zwrot pozyczonych pieniedzy tym bardziej ze jest dowod przelewu i smsy potwierdzajace ze pieniadze byly pozyczone i druga strona zadeklarowala oddanie w wyznaczonym terminie.

więc pozostaje Ci ubieganie się o nakaz sądowy

mariucha007 napisał:
dowiadywałem się u radcy prawnego i powiedzial ze sa to niezbite dowody

Więc zapłać radcy i niech ci zagwarantuje kasę, ma przecież niezbite dowody.... :o

mariucha007 napisał:
ale mi pomagacie

Ale jakiej pomocy oczekujesz? Wiele osób napisało że Twoje dowody nie są "niezbite" ale jakoś nie przyjmujesz do wiadomości tego, zawsze możesz się przekonać oddając sprawę do sądu, dowiesz się kto miał rację.

A ja przypuszczam, że było inaczej. Pytający skonsultował z radcą problem. Radca poinformował o ryzyku i niedostatecznych dowodach. Podszepnął, że szansą jest EPU. Przy 200tys m-c spraw, może referendarz przepuści. I pytający wykonał "akcję" Teraz panikuje, bo w EPU delikatnie pisząc "utkneło"...oczywiście mogę się mylić....
Trzeba czekać...

dziekuje za informacje tylko jeszcze pytanie czy cos tam w tych statusach sie jeszcze bedzie zmieniac?

dzwonilem tez na komisariat i kazali mi przyjsc powiedzieli ze postaraja sie cos zrobic w tej sprawie rpzeciez zawsze policja moze wziac biling rozmow i jest czarno na bialym napisane kto pozyczal

mariucha007 napisał:
dzwonilem tez na komisariat i kazali mi przyjsc powiedzieli ze postaraja sie cos zrobic w tej sprawie rpzeciez zawsze policja moze wziac biling rozmow i jest czarno na bialym napisane kto pozyczal

Przepraszam, ale nie fantazjuj.

Mam podobną sytuację. W poprzedniej sprawie szczerze mówiąc nie sprawdzałem jakie są te statusy. Teraz wyświetliło się Zadekretowano - Nowa - Adresy zweryfikowane negatywnie - cokolwiek to znaczy. Trzeba chyba poczekać. Poprzednio, na początku 2010 roku zanim wydali nakaz minęło ponad 2 miesiące + kolejne na uprawomocnienie. U mnie minęło równo 20 dni i taki status się wyświetlił. Cóż pozostaje poczekać i obserwować. W końcu jeśli uznają pozew za niezasadny to chyba taki też będzie status sprawy - tak mi się wydaje.

Powrót