POMÓŻCIE - UPADŁOŚĆ FIRMY czy LIKWIDACJA?

• Autor wątku Autor wątku Sabina7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sabina7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!

Mam działalność gospodarczą, jednoosobową - od prawie dwóch lat. Nie przynosi korzyści, więc chcę ogłosić upadłość lub likwidację. Nie wiem co jest bardziej korzystne dla tak małego przedsiębiorcy.

Od czego zacząć, aby zrobić to z głową i jeszcze coś na tym zyskać?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

No cóż jak działalność nie przynosi zysków to ciężko coś na tym zyskać. Aby złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości muszą zaistnieć określone prawem przesłanki. Nie można ot tak sobie wybrać , że chcę ogłosić upadłość.

Właściciel, który podejmie decyzję o definitywnym zakończeniu prowadzenia działalności, musi przede wszystkim złożyć wniosek o wykreślenie firmy z ewidencji działalności gospodarczej. Dalej powinien przebyć drogę podobną jak w przypadku rejestracji firmy, czyli udać się do urzędu statystycznego, aby wykreślić z rejestru numer REGON, do zakładu ubezpieczeń społecznych, aby wyrejestrować się z obowiązku płacenia składek na ubezpieczenie oraz do urzędu skarbowego, aby dokonać zgłoszenia aktualizacyjnego NIP. Ponadto przedsiębiorca zobowiązany jest do sporządzenia remanentu likwidacyjnego i zapłacenia należnego podatku.

Moderator zawinił, użytkownika powiesili...

Powrót