Pomożecie?

• Autor wątku Autor wątku rix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

rix

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam!

Mam 23 lata i w wieku 19 miałem nie przyjemną sytuację po której nie miałem wyjścia i musiałem się wymeldować ze swojego domu.
Czyli na dzień dzisiejszy nie jestem nigdzie zameldowany.
Wynajmuje pokoje,mieszkania...
Czy mogę starać się o jakieś zasiłki,ewentualnie jakieś mieszkanie?
A drugie pytanie to czy bez meldunku mogę np wyrobić sobie prawo jazdy,dostać kredyt,podpisać umowę na zwykły telefon w abonamencie?

Moja o sytuacja jest dosyć nie ciekawa,POMÓŻCIE!!! chce skończyć studia,założyć rodzinę i być szczęśliwym człowiekiem,a z takim startem po prostu ręce opadają.

POMÓŻCIE !!!

INDYWIDUALNY PROGRAM WYCHODZENIA Z BEZDOMNOŚCI

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 11 października 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad opracowywania programu wychodzenia z bezdomności oraz zakresu i sposobu jego realizacji (Dz. U. z 2001 r. Nr 126, poz. 1390)

Osoba bezdomna może zostać objęta indywidualnym programem wychodzenia z bezdomności. Program opracowuje pracownik socjalny ośrodka pomocy społecznej właściwego ze względu na miejsce pobytu osoby bezdomnej, przy udziale osoby zainteresowanej. Program zapewnia wsparcie w procesie wychodzenia z bezdomności. Jego realizacja przez daną osobę jest warunkiem korzystania przez nią ze świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego. OPS podpisuje z osobą objętą programem umowę, która zawiera m.in. zobowiązania stron, informację o dacie objęcia bezdomnego ubezpieczeniem zdrowotnym, oznaczenie okresu obowiązywania umowy.

Rozporządzenie zakłada, że działania pracownika socjalnego, w ramach indywidualnego programu, polegają w szczególności na pomocy w:
- uzyskaniu należnych świadczeń,
- kierowaniu na leczenie uzależnień oraz w trakcie trwania leczenia,
- uzyskaniu zatrudnienia,
- uzyskaniu konsultacji prawnej i psychologicznej,
- rozwiązywaniu problemów rodzinnych i mieszkaniowych.

Obecnie – zgodnie z ustawą o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U. z 1974 r. nr 14, poz. 85) – za uchylanie się od obowiązku meldunkowego można zostać ukaranym karą grzywny lub nawet ograniczeniem wolności do miesiąca. Osoba, która przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłużej niż trzy doby, obowiązana jest zameldować się na pobyt stały lub czasowy najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia. Osoba, która przybywa do zakładu hotelarskiego albo do zakładu udzielającego pomieszczenia w związku z pracą, nauką, leczeniem się lub opieką społeczną, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy przed upływem 24 godzin od chwili przybycia.

5 tys. zł grzywny lub kara ograniczenia wolności obecnie grozi za niedopełnienie obowiązku meldunkowego

Tyle przepisy, a tak po ludzku, idż do MOPS, zgłoś, że potrzebujesz pomocy. Jeśli nie oni to napewno skierują Cię do odpowiedniego urzędu. Powodzenia.

Ostatnia edycja:
Dziękuję Ci bardzo za te informację. A wiesz czy bez zameldowania mogę wziąć np telefon na abonament?? czy moje zdolności kredytowe itp jak jestem nie zameldowany,a przykładowo zarabiam 3 tys.zł/msc są w ogóle jakieś??

człowieku.żądasz pomocy a ty bredzisz o telefonie,kredycie?
masz środki to weź telefon na kartę.a kredyt po co ci skoro masz dochody?
tobie nie potrzebna pomoc.

Mądra głowo. Pomyśl logicznie.

Nikt mnie nie zamelduje. Biorąc kredyt mogę się zameldować.
I to z mojego punktu widzenia jest jedyna droga do stałego zameldowania.
Natomiast telefon na abonament jest mi potrzebny do normalnego funkcjonowania.
Bez telefonu jak bez nogi. A oferty na kartę są słabe.

To ktoś stawia Ci warunek że cię zamelduje jak weżniesz kredyt? że bez kredytu nie otrzymasz meldunku? to bierz i kredyt i telefon w abonamencie bo jak się nie ma meldunku to telefon na kartę jest naprawdę słaby!!!

rix- jakiej oczekujesz porady. bo ja nie rozumiem o co Ci chodzi.
Masz kasę to kupuj mieszkanie i po kłopocie.

Droga krysmay.

Nie mam kasy. Mam umowę o pracę i wynajmuję mieszkanie.
Nikt mnie nie zamelduje,więc uważam iż jedyną drogą do zameldowania jest wzięcie mieszkania w kredycie. Więc czy mając umowę o pracę mogę dostać kredyt?:what:

Czy mogę starać się o jakieś zasiłki,ewentualnie jakieś mieszkanie?
Jakieś bzdury. Zarabiając 3000 miesięcznie chcesz otrzymywać pomoc?

rix napisał:
Nie mam kasy. Mam umowę o pracę i wynajmuję mieszkanie.
Nikt mnie nie zamelduje,

Jeśli pan gdzieś mieszka dłużej niż 3 miesiące, to wystarczy złożyć podanie w odpowiednim urzędzie i zostanie pan zameldowany w trybie administracyjnym, nawet gdyby właściciel się nie zgadzał

Janusz M. napisał:
Jakieś bzdury. Zarabiając 3000 miesięcznie chcesz otrzymywać pomoc?

Ja tego nigdzie wcześniej nie napisałem kolego.

voyteg ale zostaje zameldowany administracyjnie na pobyt tymczasowy,nie na stałe,tak?
Wiadomo,że w polskich realiach jak wynajmuje pokój nie ma żadnej umowy,natomiast jeśli wynajął bym mieszkanie,a mam taką możliwośc to umowa będzie. Ale jeśli chodzi o meldunek to właściciel pewnie odrazu po podpisaniu nie będzie chciał się zgodzić.

rix napisał:
voyteg ale zostaje zameldowany administracyjnie na pobyt tymczasowy,nie na stałe,tak?

to zależy od czasu pobytu, jeśli dłużej niż 3 miesiące, to na czas nieokreślony zgodnie z ustawą meldunkową

Janusz M. ale to tylko hipotetycznie,nie napisałem,że tyle zarabiam.

voyteg A jeśli właściciel się nie zgodzi?

rix napisał:
A jeśli właściciel się nie zgodzi?

nie ma znaczenia, wcale nie musi wyrażać zgody.

pierwsze z brzegu orzeczenie sądu administracyjnego

IV SA/Wa 851/10 - Wyrok WSA w Warszawie z 2010-09-22

"Zgodnie z art. 4 ustawy meldunkowej obowiązek meldunkowy polega między innymi na zameldowaniu się w miejscu pobytu stałego lub czasowego. Z kolei w myśl art. 10 ust. 1 ww. ustawy osoba, która przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłużej niż trzy doby, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia. Jak więc wynika z powyższych przepisów, zameldowanie się nie jest uprawnieniem lecz obowiązkiem. Z kolei z przepisu art. 9 ust. 2b wskazującego, iż zameldowanie w lokalu służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na celu potwierdzenie faktu pobytu w tym lokalu wynika, w sposób jednoznaczny, iż zameldowanie nie jest zależne od prawa do lokalu ani też od zgody właściciela lokalu na zameldowanie. Celem ewidencji ludności jest jedynie odzwierciedlenie przez właściwe organy w stosownym rejestrze danych faktycznych o rzeczywistym zamieszkiwaniu i przebywaniu osób pod danym adresem. Rejestracja meldunkowa nie jest źródłem jakichkolwiek praw majątkowych w tym do własności lokalu, w którym zostało dokonane zameldowanie. Dlatego też podstawę do zameldowania powinno stanowić ustalenie, czy osoba zgłaszająca przebywa pod danym adresem. Natomiast wyrażenie zgody przez właściciela nieruchomości (czy też w danym przypadku najemcy) na zameldowanie ma tylko takie znaczenie, że organ w takiej sytuacji z reguły nie dokonuje zameldowania poprzez podjęcie czynności materialno – technicznej, ale poprzez wydanie na podstawie art. 47 § 2 ustawy meldunkowej stosownej decyzji."

voyteg Dziękuję Ci bardzo teraz już "wszystko" rozumiem. Bardzo mi pomogłeś.

moderacja
§8a Zabronione jest umieszczania na forum postów, które zawierają propozycję udzielania pomocy prawnej poza forum, jak i postów, z treści których wynika, że użytkownik poszukuje pomocy prawnej poza forum. Powyższy zakaz obejmuje również sygnatury oraz wiadomości prywatne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót