Pomyłka w cenie produktu przy wystawianiu aukcji allegro

• Autor wątku Autor wątku Kamen31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamen31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, niestety mam chyba gruby problem. Jestem handlowcem w pewnej firmie komputerowej i odpowiadam za aukcje allegro w naszej firmie. We wtorek (20.05.2014) zmieniałem ceny aukcji na notebooki i w jeden z aukcji jakimś cudem popełniłem błąd w cenie. Wystawiłem notebooka o 1100zł taniej niż powinienem, prawidłowa cena powinna widnieć 2799zł a wystawiłem w cenie 1599zł. Nie świadomy aż tak dużego błędu wróciłem z firmy do domu... w okolicach godziny 20:10 zalogowałem się do managera sprzedaży naszej firmy (często tak robię gdy się nudzę) żeby sprawdzić czy sprzedaż coś ruszyła po zmianie ceny. I w tedy nagle zbladłem... 5 osób dokonało zakupu na błędnej aukcji gdzie 2 osoby kupiły po 2 szt. oczywiście pierwsze co zrobiłem to zamknąłem aukcje. Po nie przespanej nocy przyjechałem do firmy i oczywiście temat numer 1. Kamil pomylił ceny. Pracę zacząłem od załatwiania tematu, oczywiście dzwoniąc po klientach udało mi się bez problemu porozumieć z 3 klientami którzy zrozumieli mój błąd i zgodzili się na anulowanie transakcji. Niestety dwóch ostatnich klientów nie są już wyrozumieli i nie godzą się na anulowanie transakcji i proszą o jakąś rekompensatę która niestety wcale nie rozwiązuje problemu tej transakcji. Zwróciłem się również o pomoc do naszego opiekuna allegro. On poinformował mnie że bardzo często ma do czynienia z takim tematem i nie mam się co obawiać, wytłumaczył mi co muszę zrobić w takiej sytuacji. Otóż do 7 dni od daty zakupu muszę wysłać pismo zwane "Oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu" do klientów którzy zakupili towar w błędnej cenie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru i to wszystko. Oczywiście telefonicznie i mailowo poinformowałem ich że takie pismo zostanie wysłane. Poniżej zamieszczam treść pisma:
02331708528020816839.jpg

Proszę Was o opinie tego tematu... czy Waszym zdaniem to wystarczy? Czy powinienem podjąć jeszcze jakieś kroki aby mieć pewność że sprawa na tym się zakończy
Z poważaniem Kamil :|

To jest wszystko co mogłeś zrobić i nie masz się czego obawiać.
Kiedyś kolega z roboty miał wystawić 10 dysków po 269zł, a wystawił 269 dysków po 10zł każdy - wszystkie się sprzedały.
Najwyżej Twój pracodawca dostanie dwa negatywy.

Nasz opiekun powiedział że jeśli z tego tytułu otrzymamy negatywa to nie będzie problemu z jego usunięciem... Pracuje w tej branży już prawie 4 lata i pierwszy raz miałem do czynienia z taką sytuacją, stąd moje obawy...

Odpowiedź od jednego z klientów do których wysłałem oświadczenie:

"Pańskie oświadczenie niestety pomija jedną istotną sprawę. Cena za jaką zakupiłem wskazany na aukcji laptop należy do grupy cen "rozsądnych". W związku z tym ja jako kupujący nie mogłem być świadomy o błędzie na który się Pan powołuje. Istotne jest również, że niemożliwe jest by taki błąd był dziełem systemu komputerowego. W myśl obowiązującego prawa jestem zmuszony odrzucić Pańskie oświadczenie.

W związku z powyższym oczekuje realizacji zawartej umowy poprzez portal aukcyjny Allegro.

Jestem przekonany że cała sprawa zostanie rozwiązana zgodnie z zawartą przez obie strony wiążącą umową w myśl przepisów prawa i nie spowoduje wszczęcia dalszych czynności prawnych."

Co mogę z tym zrobić? :|

Witam jaki jest finał tej sprawy? Czy udało sie Panu? Ja mam podobna sprawę z allegro. Nie wiem co mam robić.

Witam, po dłuższym czasie. Skończyło się tylko na zastraszaniu... tak więc nie miałem na szczęście żadnych konsekwencji. W razie jakichkolwiek pytań zapraszam na PW z przyjemnością jakoś pomogę bo wiem co Pani w tym momencie przeżywa.

Powrót