Pomyłka w stawce

• Autor wątku Autor wątku Thauron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thauron

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Podjąłem prace w pewnej firmie bez konkretnych ustaleń, po krótkim czasie menadżer dostarcza mi umowę, ilość godzin tygodniowo. Bez zawarcia stawki. Zapoznałem się, spytałem o stawkę i menadżer powiedział ze będe zarabiał 6.95 funtów na godzinę a od kwietnia tego roku będzie to 7.05, po czym podpisaną umowę doręczyłem.
Po około 3 tygodniach pracy dostaje Payslip na którym widnieje stawka 5.50 funtów na godzinę i menadżer stwierdził że mówiąc mi o stawce 3 tygodnie temu "pomylił się"
czy coś mogę zrobić w takiej sytuacji, jeśli tak to co? Z góry dziękuję
Pozdrawiam

Czy masz skończone 18 lat?

Thauron napisał:

W takim razie, pierwszą czynnoscia jaka musisz wykonac, to zapytac managera skad sie wziela stawka ponizej minimum krajowego i poprosic o uzasadnienie na pismie. Drugim krokiem bedzie kontakt z revenue https://www.tax.service.gov.uk/forms/form/pay-and-work-rights-complaint/new#1 lub z acas

mozesz tez skontaktowac sie z HR swojej firmy.

Pierwsza czynność jaką polecam to zagadać do pracodawcy że nie masz kasy na jedzenie i czy mogą wyrównać różnicę w wypłacie ASAP :)

Pomyłki rzecz ludzka, z doświadczenia miałem różne przypadki- np że wysłali moją wypłatę na czyjeś konto, nie zapłacili mi 30 nadgodzin bo coś żle wypisałem... Oddadzą. Jak nie chcę oddać to zmień pracę i wypełniaj formularze.

Mam 20 lat i to właśnie minimalna stawka w UK do mojego wieku. Sęk w tym ze umówiliśmy się na inną stawkę a koniec końców dostałem mniejszą
Pozdrawiam

W takim razie nie możesz nic z tym zrobić.

I pewnie tak było że manager się pomylił.

Na umowie musiał być zapis o stawce, jako "National living wage"

Thauron napisał:
Mam 20 lat i to właśnie minimalna stawka w UK do mojego wieku. Sęk w tym ze umówiliśmy się na inną stawkę a koniec końców dostałem mniejszą
Pozdrawiam

Podaj kwoty i pokaż payslipa- tylko nie mów żę umawiałeś się z nimi na brutto i dostałeś po odjęciu podatku i składki na ubezpieczenie. od najniższej krajowej też odbijają "zus" i podatek

Zmienil bym pracodawce (wiem, ze latwo powiedziec...)
W UK jednnak sa rozne stawki minimalne zalezne od wieku pracownika (link znajdziesz ponizej).
Jesli dogadywales sie z pracodawca 'na gebe' i nie masz tego na papierze i/lub zadnych swiadkow - niestety nic nie mozesz zrobic.
Moze tez byc tak, ze koles z ktorym rozmawiales nie wiedzial ile masz lat... A nawet jesli wiedzial, to zapewne nie wiedzial ile wynosi 'minimum wage' (tym przewaznie zajmusie sie HR)
Jest wiele firm ktore placa minimum na poziomie 7.5 niezaleznie od wieku...
Jako, ze jestes mlody i malo zarabiasz, mozesz ubuiegac sie o cos takiego jak 'low income', czyli taki benefit dla najmniej zarabiajacych... przejdz sie do Citizen Advice Biureau tam napewno Ci pomoga.

National Minimum Wage Rates:
https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates

*jesli jednak masz na papierze, ze Twoja stawka godzinowa powinna wynosic wiecej niz dostajesz, mozesz ubiegac sie o wyrownanie za poprzednie miesiace i zmiany stawki na nastepne wyplaty (pracodawca w takim przypadku nie moze sie tlumaczyc niedopatrzeniem czy niewiedza)

Ostatnia edycja:
Powrót