Pomyłka ZUS-u zwrot renty rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku wujekedek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wujekedek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Na początku po krótce przedstawie bieg wydarzeń jaki miał miejsce po ukończeniu szkoły średniej..

Otóż po zdanej maturze złożyłem papiery na studia dzienne na które się dostałem. Z ZUS-u otrzymałem decyzje przyznania renty nie na okres 1 roku studiów tak jak to powinno być lecz na cały okres nauki tj. 3 lata co było z ich strony pomyłką. Naukę zacząłem od września ale niestety po szybkim czasie zerzygnowałem w sposób nieoficjalny bowiem nie zgłaszałem tego uczelni a co za tym idzie uczelnia skreśliła mnie dopiero w marcu następnego roku z tytułu nie zaliczonego semestru. Studia zmieniłem na zaoczne ktore rozpocząłem od września bierzącego roku, pobrałem zaświadczenie które przedłożyłem do ZUS-u i po jakimś czasie otrzymałem nową decyzje przyznania renty wraz z nową legitymacją tym razem juz na poprawny okres 1 roku studiów.

Sprawę uznałem za załatwioną do momentu gdy dziś przyszło zawiadomienie z ZUS-u o wyjaśnieniu czy uczyłem się od momentu skreślenia z listy czyli od marca do września tego roku.

Moje pytanie, jakie kroki podjąc aby w jakikolwiek sposób uniknąć zwrotu bowiem byłaby to niezła sumka na którą w żaden sposób mnie nie stać....

W razie kłopotów planowałem tłumaczyć się, że nie zaliczyłem dopiero II semestru czyli skreślenie nastąpiło by w czerwcu i z tego powodu odrazu rozpocząłem naukę na zaocznych... niestety uczelnia przesłała decyzje o skreśleniu do ZUS-u i jestem obecnie pod scianą...

Czy w jakiś sposób dałoby się wykorzystać ich pomyłkę z decyzją o przyznaniu ??

Najgorsze jest, że z kochanym ZUS-em się nie wygra.... gdyż znam już kilka przypadków walki z nimi....

Będę wdzięczy o jakiekolwiek porady i spostrzeżenia....

Pozdrawiam

Piotrek

To, że początkowo decyzja była na 3 lata jest nieistotne.
Obowiązkiem pobierającego rentę rodzinną jest dokumentowanie nauki i zgłaszania przerw w nauce.
Niestety, trzeba będzie zwracać nienależną rentę.

Ty powinieneś zgłosić skreślenie z listy studentów, bo nawet gdyby renta była przyznana na rok to co? tez po skreśleniu musiałbys to zrobić, tak że twoje tłumaczenie jest raczej nieprzekonujące

;]]]] no to pozostaje mi pisanie podań z prośbą o odroczenie zmniejszenie lub umożenie z faktu mojej sytuacji rodzinnej i finansowej..... zwrot oznacza dla mnie zamieszkanie na dworcu....

Powrót