Pomyłka

• Autor wątku Autor wątku igalex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

igalex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam kupiłem na allegro kilka rzeczy za łączną wartośc 360zł niestety u dwóch sprzedających a pomyliłem się i przelałem jednemu całą kwote teraz on nie chce oddać mi moich pieniędzy co mam robić chciałbym odzyskać te pieniądze

Bezpodstawne wzbogacenie - Art.*405. Kodeksu Cywilnego - *Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.
Wezwij go do zapłaty, a jeżeli nie zapłaci nie pozostaje Ci nic innego jak skierować sprawę na drogę sądową. Odsetki od kwoty, która się nie należy, biegną od dnia w którym dowiedział się, że ta kwota mu się nie należy.

Ok a mógłbyś mi powiedzieć jakiej wartości są te odsetki i ile będzie mnie kosztować wytoczenie sprawy i jakie są miej więcej moje szanse już raz wytoczyłem sprawe o to że mi koleś za robote nie zapłacił mam firme budowlaną była umowa i lecz i tak przegrałem Proszę o pomoc

Jeżeli wysokość odsetek nie jest w inny sposób określona, należą się odsetki ustawowe. Wysokość odsetek ustawowych obecnie wynosi 13 % w stosunku rocznym. Opłata sądowa wynosi 5% wartości przedmiotu sporu.

Powrót