pomyłkowo wysłany BLIK

• Autor wątku Autor wątku blue03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blue03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Pomyliłam sie przy przelewie na telefon (literówka w numerze :(. Oosoba z numeru pomyłkowego nie odpowiada na smsy z prośbą o zwrot ani nie odbiera telefonu. Bank zawiadomiony ale od razu dostalam informację ze skoro przelew wyslany to nie da się cofnąć. Pytanie co dalej? gdzie to zglosić? na policje że ktoś nie chce oddać pomyłkowego przelewu? :(

Tu nie doszło do popełnienia przestępstwa. Jest to sprawa cywilna, ale musiałabyś wiedzieć kogo pozwać, tu jest problem - masz tylko numer telefonu.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
tu jest problem - masz tylko numer telefonu

...oraz numer rachunku bankowego, który ma swojego właściciela :)

Rewe napisał:
...oraz numer rachunku bankowego, który ma swojego właściciela :)
Fakt nie zwróciłem uwagi że przy bliku szczytuje się też nr rachunku. Tylko co dalej, pozew cywilny przeciwko komu ?

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Fakt nie zwróciłem uwagi że przy bliku szczytuje się też nr rachunku. Tylko co dalej, pozew cywilny przeciwko komu ?

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

cd. dalszy sprawy. Bank zawiadomił odbiorcę o pomyłkowym przelewie..jednak ze strony tej osoby zero odzewu. Po miesiącu bank udostępnił mi dane osoby do której należy konto.
Czy można to zgłosić na policję w oparciu o Art. 119. - [Kradzież lub przywłaszczenie] - Kodeks wykroczeń.? Sprawa pasuje mi do tego akurat art.

Bardziej bezpodstawne wzbogacenie się i Kodeks Cywilny.

Złóż pozew przeciwko tej osobie o zwrot przesłanej jej kwoty.

yogi123 napisał:
Złóż pozew przeciwko tej osobie o zwrot przesłanej jej kwoty.

ale gdzie? najpierw na policje? czy mają obowiązek chociażby przesluchać ta osobę? jak juz powiedzialam..dane tej osoby mam od banku

Do sądu cywilnego. Najpierw wysyłasz poleconym do tej osoby wezwanie do zwrotu, podajesz swoje konto i jakiś termin na zwrot. Jak nie otrzymasz kasy, to składasz pozew do sądu cywilnego.

Powodzenia, że on wie kim jest ta osoba :) Ma tylko imię i nazwisko :) Prawo bankowe nie pozwala Bankowi na udzielenie takich danych, poza wyjątkami których tu nie ma. Jeśli ta osoba sama jakoś nie ujawni swojej tożsamości, to nikogo nie pozwiesz ;)

Dlaczego tak uważasz? Z przepisu ustawy o usługach płatniczych wynika, że bank przekazuje też adres.

Przepis prawny:
Art. 143b.
1. Jeżeli działania, o których mowa w art. 143a, w terminie 30 dni od dnia dokonania zgłoszenia, o którym mowa w art. 143a ust. 1, nie doprowadziły do odzyskania kwoty transakcji płatniczej wykonanej z użyciem nieprawidłowego unikatowego identyfikatora, nie później niż w terminie 3 dni roboczych od dnia otrzymania pisemnego żądania płatnika o udostępnienie danych odbiorcy, dostawca płatnika:
1) który prowadzi rachunek płatniczy odbiorcy, udostępnia płatnikowi:
a) imię i nazwisko lub nazwę odbiorcy,
b) miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres odbiorcy,
2) który nie prowadzi rachunku płatniczego odbiorcy - zwraca się do dostawcy odbiorcy o przekazanie mu danych, o których mowa w pkt 1
- w celu umożliwienia płatnikowi dochodzenia kwoty transakcji płatniczej wykonanej z użyciem nieprawidłowego unikatowego identyfikatora.

yogi123 napisał:
Dlaczego tak uważasz? Z przepisu ustawy o usługach płatniczych wynika, że bank przekazuje też adres.
[/LEX]

Bez nr. PESEL powodzenia z pozwem, jego ustalenie jeśli adres nie pokrywa się z meldunkiem, jest na ogół niemożliwe. Ta ustawa nie pozwala ustalić nr. PESEL.

Sulla napisał:
Bez nr. PESEL powodzenia z pozwem, jego ustalenie jeśli adres nie pokrywa się z meldunkiem, jest na ogół niemożliwe. Ta ustawa nie pozwala ustalić nr. PESEL.

Przecież pozew nie wymaga podania PESELu pozwanego. Jedynie w EPU, ale nie w zwykłym postępowaniu.

"2. Gdy pismo procesowe jest pierwszym pismem w sprawie, powinno ponadto zawierać oznaczenie przedmiotu sporu oraz:
2) numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL) lub numer identyfikacji podatkowej (NIP) powoda będącego osobą fizyczną, jeżeli jest on obowiązany do jego posiadania lub posiada go nie mając takiego obowiązku"

Sulla napisał:
...oraz:
2) numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL)
jeżeli tak to. Sąd zwróci celem uzupełnienia. Wtedy z takim pismem bez problemu uzyskam nr pesel pozwanego w dowolnym urzędzie gminy

Sulla napisał:
"2. Gdy pismo procesowe jest pierwszym pismem w sprawie, powinno ponadto zawierać oznaczenie przedmiotu sporu oraz:
2) numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL) lub numer identyfikacji podatkowej (NIP) powoda będącego osobą fizyczną, jeżeli jest on obowiązany do jego posiadania lub posiada go nie mając takiego obowiązku"

Przepis prawny:
numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL) lub
numer identyfikacji podatkowej (NIP) powoda będącego osobą fizyczną

Gdzie tu masz pozwanego?

Powrót