pomylony przelew

• Autor wątku Autor wątku loreaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loreaj

witam , zrobiłam przelew na 270 złotych wpisałam dobrze dane odbiorcy numer konta i miejsce zamieszkania ale koniec końców pieniążki przelałam nie tej osobie co trzeba . wiem ze wina głównie leży po mojej stronie suma nie jest duża a przelew był wykonany prawidłowo , czy od każdej kwoty mogę zgłosić przywłaszczenie jeśli ten człowiek nie będzie chciał odesłać mi przelewu ?, albo jeśli powie ze przelewu nie dostał mogę mu jakoś to udowodnić ze przelew doszedł ? , czytałam też ze przestępstwo zaczyna się od 437 zł więc nie wiem czy w ogóle mogę zgłosić przywłaszczenie , czy cokolwiek mogę z tym zrobić czy muszę za głupotę zapłacić z własnej kieszeni ?

Upewnij się w banku, czy przelew dotarł.
Zażądaj pisemnie zwrotu pieniędzy na podstawie art.405 kc.

ale jeśli dobrowolnie po napisaniu takiego pisma nie będzie chciała ta osoba zwrócić pieniędzy czy będę mogła coś jeszcze z tym zrobić ? kwota nie jest za mała żeby wstąpić na drogę postępowania karnego ? , i nie ma to wpływu ze wpisałam wszystkie dane poprawnie , jak miała bym udowodnić ze ten przelew nie miał tam trafić ?

no dobrze ale czy to się wszystko opłaca czy na pewno bym sprawę wygrała przecież nie wiem czy ta osoba tych pieniędzy już nie wydała , no i przecież chyba tak mała suma nie podlega raczej odpowiedzialności karnej , i jeśli wiesz coś na ten temat to odpowiadaj mi szerzej na pytania , no chyba ze nie wiesz to dzięki za pomoc :)

no nic dzięki wielkie :) ,przeczytam:) , chociaż bardziej chodziło mi żeby ktoś wytłumaczył mi w ludzkich słowach i odpowiedział na moje pytania

a skąd wiesz komu wysłałeś te pieniądze? skąd masz dane tej osoby? wywnioskowałeś to po numerze konta czy jak

Proponuje pierw zgłosić w banku, mnie kiedyś sklep przelał ale zgłosili że to był błąd i bank przeksięgował, więc można to załatwić w banku.

bo dane tej osoby wszystkie prawidłowe wpisałam ale nie tej osobie co trzeba przelałam
, wiec chyba nie da się nic zrobić moja wina

loreaj napisał:
wiec chyba nie da się nic zrobić moja wina
Wpisałaś nr rachunku (26cyfr) innego odbiorcy niż dane osobowe?
Znasz dane osobowe właściciela r-ku który wpisałaś ( te 26cyfr) wezwij pisemnie do zwrotu.
Wyznacz termin. Wyślij za zpo
Bank odrzuci reklamację. Musisz załatwić to w swoim zakresie. Jeżeli nie zwróci. Pozostanie ci dochodzić zaspokojenia poprzez sąd.

Stefanooo napisał:
Proponuje pierw zgłosić w banku, mnie kiedyś sklep przelał ale zgłosili że to był błąd i bank przeksięgował, więc można to załatwić w banku.

jak masz kontakty to coś załatwisz. Zwykły obywatel nie ma szans.

Niech autorka wyżej zastosuję się do rad kolegów. Pismo zpo w razie czego sprawa do sądu. W sądzie wygrasz na 100% więc nic się nie martw. Pieniądze odzyskasz tylko jeszcze nie wiadomo jak szybko.

nie no dobre dane dobry numer konta ,w sumie tego nie można nazwać pomyłką, nie mam na co zwalić nawet ,tylko porostu nie tej osobie zrobiłam przelew , to tak jak bym komuś z was przelała pieniądze , prawidłowo bym wpisała dane nawet miejsce zamieszkania bym wpisała a potem bym do was dzwoniła i mówiła żebyście mi pieniądze zwrócili, jak bym udowodniła ze to nie tam właśnie pieniądze miały trafić ? , no dla mnie to głupia sytuacja i widzę tu tylko swoją winę wszystko przebiegło zgodnie z prawem nic nie pomyliłam wszystko prawidłowo nikt tych pieniędzy przecież ode mnie nie wyłudził ani nic, tylko trafiły na szczęściarza konto no i właśnie to taka mała suma (270) ze tylko cywilnie mogła bym próbować je odzyskać ale czy w ogóle się opłaca za taką sumę dym robić nawet jeśli bym wygrała w sumie w co wątpię

Ostatnia edycja:
Napisz jeszcze raz, poprawnie, gramatycznie. Przeczytaj ze zrozmieniem posty - wyżej.

To co zrobiłaś jest Twoją POMYŁKĄ. Najpierw spróbuj z swoim bankiem a potem list tak jak pisali poprzednicy.

loreaj napisał:
nie no dobre dane dobry numer konta ,w sumie tego nie można nazwać pomyłką, nie mam na co zwalić nawet ,tylko porostu nie tej osobie zrobiłam przelew , to tak jak bym komuś z was przelała pieniądze , prawidłowo bym wpisała dane nawet miejsce zamieszkania bym wpisała a potem bym do was dzwoniła i mówiła żebyście mi pieniądze zwrócili, jak bym udowodniła ze to nie tam właśnie pieniądze miały trafić ? , no dla mnie to głupia sytuacja i widzę tu tylko swoją winę wszystko przebiegło zgodnie z prawem nic nie pomyliłam wszystko prawidłowo nikt tych pieniędzy przecież ode mnie nie wyłudził ani nic, tylko trafiły na szczęściarza konto no i właśnie to taka mała suma (270) ze tylko cywilnie mogła bym próbować je odzyskać ale czy w ogóle się opłaca za taką sumę dym robić nawet jeśli bym wygrała w sumie w co wątpię

z tego w jaki sposób piszesz mam wrażenie że to na twoje konto ktoś przelał błędnie pieniądze a ty chcesz się upewnić czy jesteś bezpieczny

bo skąd niby po wpisaniu błędnie numeru konta miałbyś mieć numer telefonu do tej osoby? to jest bezsensu

Powrót