Pomysł, produkt, zastrzezenie prawne.

• Autor wątku Autor wątku jodapl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jodapl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Przegladam tak forum i natrafilem na zapis:
"2. Pomysł na stworzenie czegokolwiek, nie jest przedmiotem ochrony prawa autorskiego, dopiero coś co jest utrwalone i wyrażone otrzymuje ochronę z mocy prawa (nie trzeba tego nigdzie rejestrować)."

Przejdę od razu do rzeczy.
Wpadłem na pomysł stworzenia swoistego sprzętu do obsługi programu komputerowego, z tym że narazie jest to pomysł w mojej głowie. Planuję szukac inwestora lub kogoś kto będzie zaintersowany realizacją tego projektu. Z tego co juz wyczytałem na forum mój pomysł nie jest w żaden sposób chroniony przez prawo. Jak ustrzec się przed tym, aby potencjalny inwestor np nie wykrozystał mojego pomysłu wypierając się mnie? Chodzi mi tu konkretnie o drugą część zapisu, który zacytowałem:
"dopiero cos co jest utrwalone..." Właśnie nie bardzo wiem jak to rozumieć.
Jakie poczynania pozwolą mi zastrzec ten produkt i swobodnie szukac osoby chętnej do współpracy ze mną. Czy wytrowrzenie gotowego produktu, czy zrobienie gotowego projektu? Mam nadzieję, że w miare sensownie wyjaśniłem o co mi chodzi. Bardzo proszę o porade.
Pozdrawiam

jodapl napisał:
"dopiero cos co jest utrwalone..." Właśnie nie bardzo wiem jak to rozumieć.
to się odnosi do praw autorskich - po prostu utwór musi posiadać jakąkolwiek formę, a w uproszczeniu mówiąc to taką, aby choć jedna osoba mogła go zobaczyć...

Jeśli będziesz miał konkretne rozwiązanie swojego urządzenia, wtedy możesz go opatentować albo zastrzec jako wzór przemysłowy czy użytkowy na Polskę czy inne wybrany obszar. No, i w takim przypadku można już rozmawiać spokojnie z potencjalnymi kontrahentami.

A w innym przypadku pozostają ewentualnie tylko umowy o poufności zawierane z potencjalnym klientem przed negocjacjami. Ale nie jest to 100% zabezpieczenie. Poszukaj w archiwum (opcja 'Szukaj') - sporo było już dyskusji na podobne klimaty...

Dzieki za odpowiedź. Przejrzę archiwum też, dzieki za nakierowanie.
Pozdrawiam

Powrót