Ponaglenie zapłaty Przewozy Regionalne

• Autor wątku Autor wątku olusia86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olusia86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
Właśnie mąż otrzymał pismo od przewozów regionalnych dot. spłaty za mandat z 2006r.
Pismo przyszło na stary adres zamieszkania (rodziców) gdzie nie mieszka juz mąż od 2008r.
prosze o porade czy sprawa jest juz przedawniona. naleznosci wobec firmy przewozy regionalne zostały zasądzone sądownym nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym. od 2008r. maż nie odbierał zadnych listów od tej firmy, oczywiscie nie wiemy czy listy nie byly na stary adresy wysyłane. Pismo bylo w skrzynce na starym adresie ( wizyta u rodziców) co mamy teraz zrobić??

Kiedy dokładnie był ten "mandat", kiedy był pozew do sądu?

Witam mam taki problem 21 09 2004 moj maz zostal spisany przez pkp jechal na prepustke tylko przy okazaniu dokumentow nie mial ksiazeczki wojskowej bo zgubil ja w jednostce oczywiscie po powrocie z przepustki zostala mu zwrucona bo ktos znalazl praktyczne od 10 lat nie mieszka zrodzicami a teraz byl tam komornik powiedzcie mi czy mozna odkrecic jakos te sprawe

1.Udać się do komornika i poprosić o wgląd do akt, jeżeli odmówi złożyć wniosek o przesłanie dokumentów na aktualny adres,
2.W postanowieniu o wszczęciu postępowania egzekucyjnego znajdziecie akta sprawy sądowej np (sygn akt I Nc XXXX/XXr),
3.Udać się do sądu który wydał nakaz zapłaty oraz klauzulę wykonalności -poprosić o wgląd do akt sądowych (można robić zdjęcia dokumentów),
4.Ustalić kiedy mąż dostał mandat w którym roku,
5.Ustalić kiedy złożono pozew o wydanie nakazu zapłaty,

nora47 napisał:
ze swojego doświadczenia
Bez urazy, to forum prawne, nie forum porad życiowych.
Werena napisał:
czy mozna odkrecic jakos te sprawe
Na obecną chwilę nie można odpowiedzieć na to pytanie. Należy ustalić kiedy został wniesiony pozew o wydanie nakazu zapłaty, na jaki adres nakaz zapłaty został wysłany, kiedy została nadana klauzula wykonalności, czy toczyły się już postępowania egzekucyjne itp. Bardzo wiele podobnych tematów, wystarczy poczytać.

Powrót