Ponowna rejestracja w PUP

• Autor wątku Autor wątku Gumiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gumiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Będac zarejestrowanym w PUP podjąłem pracę na umowę zlecenie i z tegoż tytułu wyrejestrowałem się z urzędu. Firma okazała się jednak "mało przyjazna" i nieuczciwa więc zakończyłem współpracę krótkim czasie. Chciałem ponownie zarejestrować się w PUP, ale problem w tym, że po podpisaniu umowy więcej jej nie zobaczyłem, a z uzyskaniem zaświadczenia też byłby problem. Moje pytanie brzmi czy mogę poprostu powiedzieć, że nie pracowałem nigdzie? Dodam, że nie interesują mnie zasiłki itd. bo mi one nie przysługują tak czy inaczej.

Gumiec napisał:
czy mogę poprostu powiedzieć, że nie pracowałem nigdzie?
Nie, ponieważ jest to nieprawda.
Gumiec napisał:
Firma okazała się jednak "mało przyjazna" i nieuczciwa więc zakończyłem współpracę krótkim czasie.
Standardowo wystarczyć powinien rachunek wystawiony przez Ciebie dla firmy z tytułu świadczenia usług. Natomiast przy rejestracji jako bezrobotny istotne jest to czy praca przez Ciebie wykonywana (nawet krótko) liczy się do okresu zasiłkowego. Zatem wszyscy rejestrujący się jako bezrobotni traktowani są jako potencjalni "zasiłkowcy". Aby to zweryfikować potrzebne są dokumenty. Tylko na podstawie dokumentów można stwierdzić czy rejestrujący się w PUP mają prawo do zasiłku dla bezrobotnych czy nie.

Ostatnia edycja:
Jaki rachunek? Mówimy o Polsce. Oni mnie nawet nie zarejestowali nigdzie bo gdyby tak było przysłaliby mi teraz PIT tak więc nie mam i nie dostane pisemnego dowodu na to, że w ogóle pracowałem. Głupotom było przyznawanie się w PUP, ale stało się. Teraz nie zarejestrują mnie bez papierka. Co jeśli powiem, że zaszły komplikacje i umowa nie została podpisana?

Gumiec napisał:
Jaki rachunek? Mówimy o Polsce. Oni mnie nawet nie zarejestowali nigdzie bo gdyby tak było przysłaliby mi teraz PIT tak więc nie mam i nie dostane pisemnego dowodu na to, że w ogóle pracowałem. Głupotom było przyznawanie się w PUP, ale stało się. Teraz nie zarejestrują mnie bez papierka. Co jeśli powiem, że zaszły komplikacje i umowa nie została podpisana?

Mają jeszcze czas do końca lutego zostały 3 dni.

Poświadczysz nieprawdę i będziesz odpowiadał przed sądem.

Teraz należy zwrócić się PISEMNIE (za zwrotnym potwierdzeniem odbioru) do pracodawcy o wydanie zaświadczenie dotyczącego okresu zatrudnienia oraz wynagrodzenia wraz ze składkami i funduszem pracy jakie otrzymałeś podczas świadczenia pracy.

W jaki sposób otrzymałeś wynagrodzenie?

Przelew na rachunek bankowy.

Powrót