Ponowna rejestracja w PUP

• Autor wątku Autor wątku belladonna3820
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

belladonna3820

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
zarejestrowałam się w Urzędzie Pracy w dniu 29.06.2021 r.

Podjęłam pracę w firmie dnia 04.04.2022 r. - umowa o pracę

Wyrejestrowałam się z Urzędu Pracy dnia 06.04.2022 r.

W firmie, w której podjęłam zatrudnienie, pracowałam do 31.03.2023 r.

Świadectwo pracy przez byłego już pracodawcę zostało wystawione 06.04.2023 r.

Dnia 08.05.2023 r. ponownie złożyłam wniosek o rejestrację w Urzędzie jako osoba bezrobotna.

W dniu dzisiejszym otrzymałam listem poleconym zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie utraty statusu osoby bezrobotnej, w związku z powzięciem informacji, że od 04.04.2022 r. zostałam zatrudniona.
Dalej w zawiadomieniu jest opisana cała moja historia zatrudnienia i daty, które opisałam powyżej i te, które widnieją na świadectwie pracy.

Następnie w dokumencie, który dziś otrzymałam widnieje informacja, że przy rejestracji 29.06.2021 r. w dokumentach, które podpisałam przy uzupełnianiu wniosku zostałam pouczona, że bezrobotny jest zobowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy urząd pracy o podjęciu zatrudnienia.

Za nim pójdę wyjaśnić całą sprawę i zapoznać się z aktami sprawy do UP tak jak mam napisane w zawiadomieniu chciałabym uzyskać porady tutaj, ponieważ
nasuwa mi się pytanie:

Czy to, że się wyrejestrowałam po dwóch dniach od podpisania umowy i podjęcia zatrudnienia jest jakby niewystarczające dla UP i nierównoznaczne z tym, że zostało podjęte zatrudnienie i z tego powodu zostało wszczęte postępowanie?

Skanu podpisanej umowy z pracodawcą nie wysyłam do Urzędu kiedy się wyrejestrowywałam bo do dziś jeszcze myślałam, że wyrejestrowanie i poinformowanie o podjęciu pracy jest dla PUP tożsame.

Czy z tego powodu mogę podlegać karze grzywny?

Dodam, że nie pobierałam żadnego zasiłku, ponieważ nie miałam nawet takiego prawa.

Pracę rok temu znalazłam sama nie poprzez Urząd.

Ostatnia edycja:
Jeśli podejmuje się pracę, należy zgłosić podjęcie pracy w ciągu 7 dni dołączając kopię/skan umowy. Na praca.gov.pl jest to formularz "zgłoszenie podjęcia pracy". Ty pewnie skorzystałaś z formularza "wniosek o pozbawienie statusu osoby bezrobotnej" - ten wniosek składa się, jeśli wyrejestrowanie następuje z innego powodu niż podjęcie pracy.
Nie miej jednak wyrejestrowałaś się, tylko na błędnym formularzu. PUP pewnie wyjaśni sprawę i na tym się skończy. Nie powinnaś za to być ukarana karą grzywny, a jeśli już, to za brak zgłoszenia podjęcia pracy można dostać grzywnę w wysokości 500 zł.

Powrót