Ponowna rejestracja w urzędzie pracy

• Autor wątku Autor wątku tośka1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tośka1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór,

mam pytanie odnośnie ponownej rejestracji w urzędzie pracy. Moja sytuacja w skrócie wygląda tak...W czerwcu się obroniłam, porzuciłam wszelkie prace dorywcze, dzięki którym utrzymywałam się na studiach i zarejestrowałam się w UP z nadzieją na staż w zawodzie...zdążyłam na ostatni nabór, w którym przyjęli tylko 7 osób w większości z warunkiem zatrudnienia. Zabrakło mi 2 punktów. Od tego momentu szukam pracy w zawodzie, ale bez sukcesów. Ostatnio przypadkiem dostałam propozycję pracy z umową ale w sklepie spożywczym....NIe jest to szczyt marzeń, ale zastanawiam się nad przyjęciem oferty, bo zwyczajnie mam dosyć siedzenia w domu, a oszczędności też się kruszą. Poza tym chciałabym podnosić swoje kwalifikacje a jak wiadomo to kosztuje...Chciałabym popracować tam około pół roku a potem ponownie zarejestrować się w UP. Koniecznie chciałbym odrobić staż w zawodzie a w dzisiejszych realiach taką możliwość stwarza tylko UP (bo opłaca ten staż). I tutaj moje pytania:
1. czy po podjęciu tego zatrudnienia będę mogła zarejestrować się na takich samych zasadach co wcześniej i ubiegać się od razu o staż?
Dziękuję za wszelkie informacje: )

tośka1 napisał:
czy po podjęciu tego zatrudnienia będę mogła zarejestrować się na takich samych zasadach co wcześniej i ubiegać się od razu o staż?
Ponowna rejestracja w PUP będzie możliwa dopiero po ustaniu tego zatrudnienia. Każda rejestracja w PUP jest niezależna i za każdym razem na nowo badana jest sytuacja osoby rejestrującej... ewentualne prawo do zasiłku dla bezrobotnych czy profilowanie pomocy. Ponieważ odbycie stażu uwarunkowane jest m.in. posiadaniem profilu pomocy II, nie jesteśmy w stanie "zdalnie" orzec czy po ponownej rejestracji zakwalifikujesz się akurat do grupy bezrobotnych posiadających ten profil pomocy. Czas pokaże.

Powrót