ponowne odwołanie od sposobu rozpatrzenia reklamacji

• Autor wątku Autor wątku MartynaKlaudiaŁucja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MartynaKlaudiaŁucja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc.
Reklamacja na postawie ustawy jako towar niezgodny z umową.

W sierpniu zakupiłam buty ( ja konsument) - letnie płaskie pantofle w sklepie Venezia (przedsiębiorca) za 199zł, po około trzech miesiącach normalnego użytkowania (chodzenie po chodniku, większość czasu spędzam w aucie) zauważyłam pęknięcie w poprzek podeszwy na głębokość około 1/3 wysokości podeszwy.
W związku z tym w listopadzie złożyłam reklamację do sklepu. W reklamacji napisałam, że na podstawie niezgodności towaru z umową odstępuję od niej i żądam zwrotu zapłaty.
W odpowiedzi sklep odrzucił reklamacje uznając, że wada nie jest istotna i zaproponował naprawę obuwia.
Nie zgadzam się z tym stanowiskiem, gdyż dla mnie jest to wada istotna, szczególnie gdy buty były w normalnym użyciu, do tego miałam je na sobie głównie w aucie, a wada została zauważona 3 miesiące po zakupie. Co pozwala mi sądzić, że materiały wykorzystane do produkcji towaru były złej jakości.
Dlatego też odwołałam się od odmowy uznania reklamacji. Uzasadniając: "Podtrzymuję swoje żądanie odstąpienia od umowy i zwrotu kwoty zapłaty. Nie jestem specjalistą od obuwia, ale pęknięta podeszwa po trzech miesiącach użytkowania wg mnie jest wadą dyskwalifikującą produkt tak znanej marki."
W odpowiedzi na odwołanie otrzymałam opinię dotyczącą zasadności mojego odwołania, w brzmieniu: "W pełni podtrzymuję wcześniejszą opinię Specjalisty ds. reklamacji, a tym samym sposób rozpatrzenia reklamacji. Towar kwalifikuje się do naprawy, w związku z tym proponujemy naprawę za pisemną zgodą. O możliwości odbioru obuwia poinformujemy telefonicznie."

Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jak odzyskać pieniądze?
Bardzo nie chcę naprawy tych butów z uwagi na ich złą jakość, a także dlatego, że poświęciłam wiele czasu i nerwów na złożenie reklamacji.
Bardzo proszę o pomoc.:-)

Czy w związku z art. 8 pkt 1 mogę również żądać zwrotu kosztów przejazdu?

USTAWA

z dnia 27 lipca 2002 r.

o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

(Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.)

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

loco1 Dzięki za reakcje i uwagę :)

To niemożliwe, nie mogę zwrócić się do RPO albo oddać buty do rzeczoznawcy i udowodnić, że wada jest istotna? Albo może wystosować pismo, w którym postraszę wniesieniem sprawy na drogę sądową, cokolwiek?

Istotność wady nie ma tu znaczenia.

kc art. 560

§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

§ 2. Jeżeli kupującym jest konsument, może zamiast zaproponowanego przez sprzedawcę usunięcia wady żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo zamiast wymiany rzeczy żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie rzeczy do zgodności z umową w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez sprzedawcę. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia.

Powrót