ponowne wczęscie postepowania egzekucyjnego po jego zakończeniu

• Autor wątku Autor wątku dorota558
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota558

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,
Szukam pomocy w sprawie wczęćia ponownie egzekucji, stroną jest uniwersysytet( brak wypowiedzenia umowy za studia). Zakończenie postępowania egzekucyjnego miało miejsce 2017 r. – z powodu całkowitej spłaty długu- otrzymaliśmy potwierdzenei od KS ( teraz się okazuje że uniwersytet źle policzył kwotę I na podsawie tego samego tytułu wykonawczego przkazał ponownie sprawę do komornika)

Nieoficjalnie udało nam się dowiedzieć, że w 2017 r. popełniono błąd w wyliczeniu długu,(pracownik uczelni, źle ją podał do komornika) stąd kolejne zajęcie. Pracownik, który popełnił błąd podobno już nie pracuje.

Czy komornik może wzywać do egzekucji z tego samego tytułu, jeśli zamknął sprawę? I czy Uniwersytet może wzywać nas do kolejnej spłaty jeśli popełnił błąd w liczeniu długu? – a co jeśli znów popełnił….

Prosimy o pomoc w sprawie. Od tygodnia komornik odsyła nas do wierzyciela, a wierzyciel do komornika.
Do kogo kierowac Pismo I co ma zwierać,

dziękuję za pomoc

Jeżeli całe świadczenie, na które opiewa tytuł wykonawczy nie zostało uregulowane, to oczywiście 2 x tak. Dlaczego miałoby być inaczej? Dłużnik przecież mógł sam wyliczyć sobie ile winien zapłacić (to tylko arytmetyka, a nie fizyka kwantowa) i brakującą część zapłacić bezpośrednio wierzycielowi, bez konieczności wszczynania kolejnego postepowania egzekucyjnego

dlatego, że zostało zapłaconee zgodnie z informcja od komornika,

nie bylismy w żdnen sposób informowani przez uczelnie o kwocie zległej/ błednej, dlaczgo mam ponownie płacić koszty komornicze, jeżeli to był błąd pracownika uniwersytetu? który mnie na to naraził.....dlaczego uczelnia od razu nie podniosła sprawy w ramach tego samego postepowania egzekucyjnego? tylko po 6 miesiącach wszczyna nowe postępowanie

ponadto to oni wyliczją kwotę zaległą, a nie ja

W sumie uczelnia już odpowiedziała dlaczego.

dorota558 napisał:
dlaczgo mam ponownie płacić koszty komornicze
Dlatego:
lokata napisał:
Dłużnik przecież mógł sam wyliczyć sobie ile winien zapłacić (to tylko arytmetyka, a nie fizyka kwantowa) i brakującą część zapłacić bezpośrednio wierzycielowi, bez konieczności wszczynania kolejnego postepowania egzekucyjnego
Coś się chyba Pani pomyliło. To dłużnik winien dbać o to, żeby się z wierzycielem do końca rozliczyć, bo to jego interes, a nie odwrotnie. Nie zrobił tego, jego sprawa, tylko dlaczego ma o własne niedbalstwo i zaniechania obwinia pół świata?
Wierzyciel nie miał ŻADNEGO obowiązku dochodzić całej wymaganej kwoty za pośrednictwem komornika. Dłużnika miał natomiast OBOWIĄZEK rozliczyć się ze swoim wierzycielem co do grosza. Nie zrobił tego, zapłaci frycowe. Ponownie.

to chyba pani jednak jest niedouczona, ponieważ W przypadku skutecznego wykonania postanowień tytułu wykonawczego, tj. wyegzekwowania całego, dochodzonego przez wierzyciela roszczenia, postępowanie egzekucyjne podlega zakończeniu. Komornik wydaje wówczas postanowienie o kosztach, wskazujące wysokość wydatków i opłat egzekucyjnych pobranych w toku postępowania.( co otrzymaliśmy)
co uniemożliwia ponowne wykorzystanie tego samego tytułu wykonawczego.

dlatego się pytam jakim prawem uczelnia dochodzi się swoich roszczeń z tego samego tytułu wykonawczego

O mój poziom edukacji proszę się nie martwić. Radzę sobie. Z czytaniem i wykonywaniem obowiązujących regulacji prawnych. Z logiką i z liczeniem też. A Pani zapewne gdzieś tam dzwoni art. 816 kpc. Proszę go sobie zatem przeczytać. ZE ZROZUMIENIEM!!!

Komornik wydaje postanowienie o zakończeniu postępowania wówczas, gdy wyegzekwuje wszystko o co wnosił wierzyciel. Wierzycie nie ma jednak obowiązku wnosić o wyegzekwowanie wszystkich należności na które opiewa tytuł wykonawczy.
Np. z orzeczenia sądu wynika, iż dłużnik jest zobowiązany do zapłaty wierzycielowi 1.000,00zł. Nie płaci. Wierzyciel wnosi do komornika o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, ale jedynie w zakresie 500,00zł (bo taki ma kaprys/bo jest łaskawy/bo jest złośliwy/bo mam problemy z liczeniem/bo coś mu się pomerdało, nieważne - jego pieniądze, jego prawo). Komornik egzekwuje 500,00zł (bo tylko tyle może) i wydaje postanowienie o zakończeniu postępowania, bo swoje zrobił. Czy dłużnik jest rozliczony z wierzycielem?
1.000,00 - 500,00 = ?

Ostatnia edycja:
Powrót