ponowne zawieszenie wyroku

• Autor wątku Autor wątku magdalena123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena123

Użytkownik
Odpowiedzi
159
Na jakich warunkach można ubiegac się o ponowne zawieszenie wyroku?

Art. 152. Jeżeli odroczenie wykonania kary nie przekraczającej 2 lat pozbawienia wolności trwało przez okres co najmniej jednego roku - sąd może warunkowo zawiesić wykonanie tej kary na zasadach określonych w art. 69-75 Kodeksu karnego.

Nie rozumiem :/

Prosztszym językiem- aby zawiesić ponownie wyrok musi on być mniejszy niż 2 lata, musisz uzyskać odroczenie tego wyroku lub przerwę w karze na conajmniej rok-ale sąd max może za 1 razem odroczyć na pół roku więc musiałobybyć tych odroczeń pare- oczywiście w jednym ciągu, no a potem można starać się o zawieszenie- jak widzisz cały proces trudny do "zrobienia ale nie niemozliwy...

Są jakieś ograniczenia co ubiegania czasowe się o odroczenie? Mój narzeczony jest już w ZK. O przerwę w karze można ubiegac sie w dowolnym terminie? Moze napisac to on czy musi adwokat? Czy jak o woknadę po połowie wyroku? Czy takie postepowanie musi być czymś umotywowane, jeśli tak jakie to mogą być okoliczności?

[cytat="magdalena123":271op38l]Są jakieś ograniczenia co ubiegania czasowe się o odroczenie? Mój narzeczony jest już w ZK. O przerwę w karze można ubiegac sie w dowolnym terminie? Moze napisac to on czy musi adwokat? Czy jak o woknadę po połowie wyroku? Czy takie postepowanie musi być czymś umotywowane, jeśli tak jakie to mogą być okoliczności?[/cytat:271op38l]

Jeśli przebywa juz w ZK to nie ma podstaw do odroczenia wykonania kary. Można ubiegac sie o przerwę w wykonaniu kary izolacyjnej w każdym czasie o ile występują przesłanki do jej udzielenia. Sąd może udzielic przerwy w karze jeśli przemawiają za tym ważne względy zdrowotne, rodzinne lub osobiste skazanego. Wniosku o przerwę nie musi pisac adwokat ( po co tu adwokat??)

Sprawa jest beznadziejnie głupia, jest tam za 600 zł. to absurd! Czyli nie istnieje żadna możłiwość by mu pomóc? Proszę, napiszcie o co mogę jeszcze się starać, by odzwyskał wolność? Apelacja, zażalenie na wykonie kary za późno chyba, więc co innego?

"Termin wniesienia apelacji wynosi dwa tygodnie, który jest liczony od doręczenia stronie skarżącej wyroku z uzasadnieniem. Jeśli strona nie zażądała uzasadnienia wyroku w terminie tygodniowym od ogłoszenia sentencji, termin do wniesienia apelacji biegnie od dnia, w którym upłynął termin do żądania uzasadnienia."

Mogę się na to powołac? Przecież postanowienie o wyorku nie było doręczone! Mogę więc starać się o apelację nwert jesli mineło więcje niż 2 tygodnie od ogłoszenia wyroku? Przecież on nie odbierał listów, więc nie wiedział o wyroku, nie został o nim powiadomiony przed zamknięciem w ZK. Po za tym nie był na procesie, a więc nie miał możliwości obrony. Czy mam jakieś szansę powołując się na to?