ponowne zawieszenie

• Autor wątku Autor wątku keczi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keczi

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Mam następujące pytanie,czy jest możliwość ponownego zawieszenia odwieszonego już wyroku?Chodzi o to że znajomy miał 3 wyroki w zawieszeniu, które zostały odwieszone i są wykonywane w kolejności.Czy jest możliwość ponownego zawieszenia trzeciego wyroku?

Żeby w ogóle takie coś rozważać musiałyby być jakieś tego powody. Skoro o nich nie piszesz to być może nie da się tych kar ponownie zawiesić.

Właśnie chodzi mi o to czy jest w ogóle taka możliwość aby ponownie zawiesić ten trzeci z wyroków,który będzie dopiero wykonywany?Jakie mogą być przesłanki do tego aby sąd ponownie go zawiesił i czy w ogóle zdarzają się takie sytuacje?

Po pierwsze, należałoby ustalić z jakiego powodu kara z trzeciego wyroku została zarządzona do wykonania.

Podejrzewam że były to podobne przestępstwa i w momencie kiedy znalazł się w ZK zaczęli odwieszać.Prosił mnie abym dowiedziała się czy jest taka możliwość nie udzielił zbyt wiele dodatkowych informacji.

Ostatnia edycja:
Jeśli zarządzono wykonanie kary z powodu prawomocnego skazania za przestępstwo podobne popełnione w okresie próby to praktycznie nie ma podstaw do uchylenia tego zarządzenia kary (przestępstwo podobne nagle raczej nie zniknie, cokolwiek skazany teraz zrobi).

Skazany ma prawo wnioskować o odroczenie wykonania kary (jeśli uważa że są okoliczności to uzasadniające), może ubiegać się o ułaskawienie, warunkowe przedterminowe zwolnienie, przerwę w karze itp., ale w tej sytuacji raczej nie o uchylenie zarządzenia kary.

Dziękuje za wszystkie informacje,jeżeli będę miała jakieś dodatkowe wiadomości od samego zainteresowanego wrócę do tematu.

mam pytanie. Może juz dostalam odp ale wole miec pewnosc.
Moj M dostal 2 lata i 2 lata zawiasow z tego samego artkulu. Odsiedzial 9 miesiecy pozniej wyszedl na przepustke i nie wrocil bo mial jakies silne zalamanie nerwowe. W trakcie odwiesili mu zawiasy. Obecnie zglosil sie sam do Aś w celu odbycia kary. Na wolnosci calkowice zmienil swoje zycie. Zapisal sie do szkoly. I czy jest mozliwosc zawieszenia odwieszonych zawiasow??On juz jest wpelni zresocjalizowany a oawiam sie ze jego dlugie pzebywanie w odizolowaniu od spoleczenstwa moze spowodowac znowu jakies zalamanie. Myslicie ze jest mozliwosc i jakas szansa na zawieszenie odwieszonego wyroku??

czerwona napisał:
. Myslicie ze jest mozliwosc i jakas szansa na zawieszenie odwieszonego wyroku??

Myślę, że nie ma szans. Jeśli powodem odwieszenia było popełnienie przestępstwa to fakt rzekomego zresocjalizowania się raczej nie wpłynie na zawieszenie odwieszonego wyroku.

ale wyrok zostal odwieszony dopiero 2 dni przed koncem zawiasow a wyrok byl duzo wczesniej jakies ponad rok przed koncem zawiasow

To nie ma istotnego znaczenia. Sąd ma czas na zarządzenie wykonania kary aż do upływu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

Powrót