Ponowne złapanie, odwieszenie wyroku...pomóżcie

• Autor wątku Autor wątku lukas7272
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas7272

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, kilka dni temu Policja wpadła do mnie z nakazem przeszukania mieszkania, znaleźli 0,24g marihuany i około 33g lodyg z marihuany różnego rodzaju z jakimś ponad gramem listkow . Problem w tym że mam już karę w zawieszeniu za posiadanie, rok na 3 lata i kara ta miała kończyć się maju... Prokurator wypuścił mnie po wpłacie 2 tysięcy i zarzadzeniu dozoru policyjnego. I tu moje pytanie, czy mogą mi za coś takiego odwiesić wyrok i trafię za kratki? Czy może wyjść na ekspertyzie że łodygi te mają poniżej tych 2% Thc i nie wezmą tego pod uwagę tylko to 0,25g ? W zeznaniach złożyłem że te 0,25 g zostało mi ponieważ wieczorem palilem marihuanę że względu na bezsennosc zwiazana z bólem kręgosłupa a te łodygi miałem od kilku miesiecy zerwane z pobliskiego pola konopi siewnej . Proszę pomóżcie.

Ostatnia edycja:
Jest ogromna szansa, że wyrok zostanie ci odwieszony.

Czy mogę coś zrobić? Na przykład czy dała by mi coś teraz recepta i dowód na to że używam marihuany w celach medycznych? Łodygi kwalifikują jako normalna marihuanę?

W Polsce z tego co kojarzę bólu pleców nie leczy się medyczną marihuaną. Poza tym, gdybyś miał receptę to miałbyś legalną trawę. Pomijam już fakt, że recepta załatwiona po czasie raczej niewiele pomoże.

Leczy się. Na liście schorzeń do leczenia medyczna marihuana jest choćby dyskopatia i zwyrodnienia. Jestem też po kilku zlamaniach i mam bóle reumatyczne. Tylko tak jak mówisz czy po czasie coś to da... Zastanawiam się czy łodygi zakwalifikuja jako marihuane skoro to niema prawie thc i zeznalem że jest to z pola więc jak mogą udowodnić że z tego pola nie jest skoro nie zawiera thc tak jak i tamto? Tak naprawdę mają tylko 0,24g zioła mieszanego z tytoniem (1mach). Prokurator mówiła do mnie że to druga i ostatnia szansa ale niewiem czy chodziło jej o areszt czy puche. Nie dawno znajomego złapali z około 2 gramem będą jeszcze na zawiasach i nie poszedł siedziec, jeszcze innego złapali z małą ilością łodygi to dostał ekspertyzę że nie nadaje się to do palenia. Dlatego pytam was, czy naprawdę moja sytuacja jest beznadziejna ? Co mogę zrobić?

Ostatnia edycja:
Tak, kwalifikują, zgodnie z definicją w Ustawie,"każdą naziemną część".

Nawet jeśli łodygi są z konopi siewnej czy cbd? Po lodydze chyba nie da się osądzić czy konopia była wloknista czy bez wloknista ? Szczatkowe ilości thc będa też w lodydze legalnej Konopi cbd. A ja kwiatów nie miałem tylko lodygi i mach z tytoniem...Powiedzcie co mogę zrobić... Wiem że to może nie dac za wiele ale jestem w trakcie załatwiania recepty i potwierdzenia swoich schorzeń. Znacie dobrego adwokata zajmującymi się takimi sprawami? Najlepiej w okolicach Wrocławia.

Naprawdę nie da się nic zrobić...nie wierzę że można pójść siedzieć za 0,24g i 30g różnych łodyg ... W większości z legalnego pola. Jeszcze w ostatnich miesiącach 3 letnich zawiasów... Naprawdę to nic nie daje? Myślałem że to za mała ilość na wiezienie a łodygi leżały tak miesiącami...nawet nie myślałem że można mieć za nie problemy . Nie ma czegoś takiegojak przedłużenie kary w zawieszeniu albo kara finansową? Myślałem ze już by mnie zatrzymali jak miał bym pójść siedzieć a nie dali dozór. Niewiem już co robić niestety a przez stres ledwo do pracy chodzę dlatego pytam ludzi którzy mieli podobny problem lub są w temacie na bieżąco.

Wydaje mi się że musisz mieć coś więcej za uszami. Policja nie wpada ot tak sobie na czyjąś chatę bez powodu.

Nie mam żadnych innych spraw ani nie handluje ale wiadomo jak pachnie zioło a że je pale to podejrzewam że komuś po prostu musiało przeszkadzać. Jestem nie karany, tylko te zawiasy...W maju by się skończyły. Po prostu chce wiedzieć czy już mam się pakować...siedzieć napewno nie pójdę, prędzej wyjade ale chce zrobić wszystko co mogę bo nie wierzę że nic nie da się zrobić przy 0,25g zioła z tytoniem ... Reszta to same pomieszane łodygi które rownie dobrze mogą być z legalnego cbd....

Rownie dobrze... chyba jednak dobrze wiesz skad byly. No to sie kolego pakuj

Tak jak pisze były naprawdę z pola konopi siewnej tak jak złożyłem w zeznaniach,zebrałem je we wrześniu tamtego roku i tak leżało w słoiku, może kilka % z tych łodyg to łodygi z normalnego suszu. Będą badać każdą łodyge po kolei? Dodatkowo są tam ziarna co tym bardziej świadczy o tym że to konopie siewne. Gdybym miał 33 gramy normalnych topow to chyba prokurator by mnie nie puścił mówiąc że to druga i ostatnia szansa? Mam mętlik w głowie przez to straszny. Chce skorzystać z adwokata ale szczerze mówiąc nie chce szukać w ciemno.

Jestem wysoce przekonany, że poprzedni wyrok zostanie wprowadzony do wykonania oraz będzie ponowne skazanie. Widać wydanie wyroku w zawieszeniu było błędem , należało d razu kierować do zakładu karnego. I nie chodzi tu o ilość posiadanego narkotyku , tak jak nie chodzi czy ktoś ukradł 500 zł czy 50 000 tys- każdy z nich to złodziej i zagrożenie karą jest takie same.

Byłem u adwokata i wiem już trochę więcej. Właśnie że mylisz się że niema różnicy czy posiadasz znaczną czy mała ilość. Kary się różnią. Na przykład za mała ilość mogę dostać od 3 miesięcy do 3 lat a za duża od roku do 10. Wszystko zależy czy łodygi konopii siewnej i cbd zakwalifikuja jako narkotyk co nie powinno mieć miejsca ponieważ nie mam całego krzaka ani kwiatów, są same łodygi. Jeśli będę skazany za mała ilość to mam szansę na opaskę która teraz można dostać do półtora rocznego wyroku. Tak Naprawdę mają 0,24g łącznie z tytoniem co akurat bez znaczenia.

Oczywiście, że kara za nowe przestępstwo bardzo zależy od tego ile masz. Tu jednak masz dwa aspekty:
1) jaką kare dostaniesz za nowy występek
2) Czy odwieszą ci poprzednią karę.

Pytałeś o aspekt drugi i chyba każdy powiedział podobnie- masz ogromną szansę na to, że wyrok zostanie odwieszony. Dostałeś szanse, wyrok został zawieszony, a ty w okresie próby dopuściłeś się dokładnie tego samego przestępstwa, za ktore zostałeś skazany. Wynika z tego, że środek karny nie odniósł żadnych korzyści.

Przestępstwo jest tego samego rodzaju , nie będzie kary w zawieszeniu , będzie nowa kara od razu kara bezwzględna , lub kara innego rodzaju . Pisząc , że zagrożenie jest takie same miałem na myśli , że zagrożenie karą jest z tego samego przepisu prawa , ustawy przeciwdziałaniu narkomanii art 62 zapewne.

Wiem juz że odwiesza ale jeśli dostanę do 6 miesięcy to będę mógł starać się o dozór . Wszystko zalezy czy zakwalifikuja jako znaczną czy mała ilość. Jeśli te łodygi uznają za narkotyk to jestem pogrzebany ale jeśli uznają że jest tam znikoma ilość na co Jest szansa bo są to praktycznie czyste łodygi niczym nie różniące się od legalnie kupionych cbd. Z tego co wiem oba gatunki zawierają około 0,5 % Thc... Wiem że łodygi kwalifikują jako narkotyk czyli czesc naziemna konopii ale to w przypadku posiadania całego krzaka , wtedy ważą po prostu całość. Same łodygi nie powinny być tak sklasyfikowane dlatego też myślę że dlatego prokurator mnie wypuścił mówiąc że to druga ostatnia szansa. Dopóki nie będzie ekspertyzy to jest to wróżenie z fusów.

Powrót