Ponowny staż u tego samego pracodawcy ale na INNYM stanowisku

• Autor wątku Autor wątku Ankas216
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ankas216

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam,
Proszę o pomoc. Chciałabym odbyc staż ponownie u tego samego pracodawcy lecz na innym stanowisku. Wiem, że istnieje taka możliwośc, przepisy zabraniają odbycia stażu na TYM SAMYM STANOWISKU. Co mam zrobic w sytuacji gdy Urząd Pracy mowi ze nie przyzna takiego stażu? Jestem osobą z orzeczeniem o stopniu niepełnosprawnośći czy to powinno wpłynąć na stanowisku Urzędu Pracy? W każdej sytuacji można zrobić wyjątek? Proszę o podstawę prawną, która by mi pomogła w rozmowach z Urzędem Pracy.

Ankas216 napisał:
Co mam zrobic w sytuacji gdy Urząd Pracy mowi ze nie przyzna takiego stażu?
Niewiele. To, że przepisy wprost nie zabraniają ponownego stażu u tego samego pracodawcy nie oznacza "wolnej amerykanki". To PUP każdorazowo ocenia zasadność skierowania bezrobotnego na kolejny staż. Jest to jedna z kompetencji PUP.
Ankas216 napisał:
Proszę o podstawę prawną, która by mi pomogła w rozmowach z Urzędem Pracy.
Ponowny staż na innym stanowisku u tego samego organizatora musi zostać uzasadniony. Argument "co nie jest zabronione jest dozwolone" w tym przypadku nie stanowi przesłanki do skierowania bezrobotnego na staż po raz kolejny. Ostateczna decyzja zawsze zależy od indywidualnego przypadku... i w myśl ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy należy w praktyce do PUP.
Ankas216 napisał:
Jestem osobą z orzeczeniem o stopniu niepełnosprawnośći czy to powinno wpłynąć na stanowisku Urzędu Pracy?
Nie. Odbyła Pani już jeden staż, zatem nauczyła Pani się już tego, co obejmował przewidziany program stażu. Jaki jest cel odbycia kolejnego stażu u tego samego organizatora?

Ostatnia edycja:
Ale jeśli inni odbywają staże po kilka razy to czemu ja nie moge? Staż na innym stanowisku pozwala zwiększyc doswiadczenie zawodowe, osoby niepełnosprawne są bardziej potrzebujące, nie wierze że prawo na ten temat milczy

Ale nikt Pani nie odmawia szansy na zdobycie doświadczenia zawodowego. Może je Pani zdobyć poprzez odbycie stażu u innego pracodawcy.
W mojej ocenie kierowanie po raz kolejny na staż do tego samego pracodawcy jest niecelowe i niezasadne, bo tak naprawdę jest to sposób na niezatrudnienie osoby, która jednocześnie nadal wykonuje pracę u pracodawcy.
Nie oszukujmy się, w praktyce stażysta na kolejnym stażu i tak realizuje te same czynności, które dotychczas, a "nowe" stanowisko stworzone jest tylko "na papierze".

Ostatnia edycja:
Nie każdy pracodawca zapewnia efektywność po odbytym stażu i ciężko znaleźć takiego pracodawcę.

Pozatym szukam tutaj pomocy a nie rozmowy z Pracownikiem który jest cały czas na NIE

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nikt Pani na forum internetowym nie potwierdzi, że jest Pani uprawniona do odbycia ponownego stażu u tego samego pracodawcy. Ani też nikt nie wskaże Pani przepisu prawa, na podstawie którego może się Pani tego domagać. Przyczyna jest prosta - taki przepis nie istnieje.
To PUP decyduje o każdorazowum skierowaniu bezrobotnego na staż. Czy ponowny czy pierwszy...

Nie prowadzimy tu "koncertu życzeń". Udzielamy na tym forum porad opartych na przepisach prawa, wiedzy praktycznej dotyczącej stosowania tych przepisów oraz doświadczenia.... a nie wedle życzeń pytającego. Ale proszę czekać dalej... może ktoś inny się wypowie i utrafi w Pani oczekiwania.

Ostatnia edycja:
Powrót