Poprawienie nabywcy na fakturze

• Autor wątku Autor wątku Pu_shq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pu_shq

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Pytanie odnośnie faktury.
Mój pracodawca uruchomił program refundacji sprzętu komputerowego, aby wesprzeć nas w warunkach home office.

W ramach otrzymania refundacji, musieliśmy po prostu wziąć na siebie fakturę i tyle. Niestety popełniłem błąd i fakturę zamiast na siebie zamówiłem na pracodawcę, bo zamawiałem monitor w trakcie urlopu i źle założyłem, że faktura ma być na pracodawcę.

Sklep w tej chwili odmawia poprawienia/zmiany faktury. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Twierdzą, że od początku 2020 roku nie mają takiej możliwości a ja się zastanawiam, czy jest jakaś możliwość żeby zmienić tę fakturę.

Niestety sprzedawca nie chce iść na żadne ugody. Proponowałem również odstąpienie od tamtej umowy i nowy zakup, tym razem przeze mnie ale są nieugięci. Nie wiem, czy są jakieś legalne sposoby aby nie oddawać tego sprzętu, ale jednak zmienić tę fakturę. Zakup został dokonany przeze mnie, komputer będzie moją własnością, pracodawca jedynie zwróci mi jego koszt po okazaniu faktury (dlatego też błędnie założyłem, że faktura ma być na pracodawcę).

Podałeś sprzedającemu dane kupującego. Nie były one Twoje.
Nie widzę podstaw do zmienienia danych na fakturze, tym bardziej po nowelizacji przepisów.

Powrót