Poproszę o podpowiedź - mowa kupna - sprzedaży

• Autor wątku Autor wątku karot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Poproszę o sugestię co w poniższym przypadku powinienem w dalszej kolejności zrobić.
Synowi jego kolega z przed paru lat z gimnazjum zaoferował kupno jego roweru, kwota została ustalona na 5000 pln, spisaliśmy umowę kupna-sprzedaży z zobowiązaniem zapłaty za rower do 17 kwietnia ( jako że to jednak znana synowi osoba, wydaliśmy rower bez zapłaty 15go. Przelew miał wpłynąć do 17go ) .Dodam, że gdy syn zażądał zwrotu roweru, otrzymał informację , że go nie otrzyma ponieważ rower został zabrany kupującemu za długi przez osoby trzecie ?!?! i on go już nie posiada, więc go nie może oddać :mad: !!! Do dziś nie otrzymaliśmy pieniędzy, a kupujący nie potrafi określić , lub określa kolejne terminy zapłaty w które już nie wierzymy. Dodam , ze jest pełnoletni, pracuje w 2 miejscach.
Jakie teraz kroki , które będą najskuteczniejsze możemy podjąć ?

Policja i złożenie zawiadomienia o "kradzieży-wyłudzeniu" ?
Firma windykacyjna - przekazanie długu ?
Inne ???
Bardzo dziękuje za wszelkie informacje

Skoro wierzytelność wynika z zawartej umowy i minął termin wymagalności, to pozostaje wniesienie pozwu o zapłatę. Nawet nie trzeba wysyłać wezwania do zapłaty (ale można). Skorzystaj z gotowego formularza pozwu - będzie prościej. Sąd wyda nakaz zapłaty i po jego uprawomocnieniu występujesz z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności. Dalej to komornik i egzekucja. To jest jedyna właściwa i skuteczna droga do odzyskania środków. Żadne windykacje. Policja też się tym nie zajmie, bo to typowa sprawa cywilna o zapłatę (roweru nie ukradł, tylko sami wydaliście).

Amadis, bardzo dziękuję za podpowiedź.
Jednak kontynuując przemyślenia, sąd , sprawa, uprawomocnienie się wyroku, dalej komornik i egzekucja to czas....myślę , że nawet sporo czasu.
Czy firma windykacyjna nie przeprowadzi tej całej procedury szybciej ?

Nie. Nie przeprowadzi szybciej.
Chyba, że myślisz o takiej pozasądowej, to sobie egzekwuj. Jak Cię stać.

Nie , nie myślę o pozasądowej, to że chcę odzyskać syna rower to nie znaczy że jestem desperatem, a jego co by nie było znajomemu robić mega bagno.

chcę odzyskać syna rower
Roweru już nie odzyskasz. Łączy Was umowa kupna - sprzedaży. Możesz jedynie dochodzić zapłaty. Odpuść sobie FW. Mogą nic w sprawie nie zrobić a kasę brać. Wypełnienie formularza pozwu dla osoby ogarniętej nie powinno zająć więcej czasu niż 1 godz. Więc w czym problem?

Ok, dziękuje zatem za podpowiedź. Złożę zatem pozew o zapłatę.
Pozdrawiam.

Druk pozwu o zapłatę pobierzesz w najbliższym sądzie lub pobierzesz ze stron internetowych. Pozew składamy do sądu w 2 egz. (identycznych wraz z załącznikami). Egz. nr 3 zostaw sobie. Wpis sądowy to 5% wartości sporu, możesz zapłacić w kasie sądu lub przelewem na rachunek. Wygrasz, to sąd zasądzi zwrot o ile o to wniesiesz.

Powrót