R
Radek.Teluk
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam. Dostałem list z Revenue z informacją, że jestem zobowiązany zwrócić wypłacony już Child Benefit. Jestem w Anglii od dwóch i pół roku. Zasiłek ten dostaję niemal od początku. Jestem ojcem samotnie wychowującym dziecko. Z powodu braku możliwości, mój syn mieszka w Polsce, jest pod opieką moich rodziców. Notarialnie upoważniłem moją mamę do tego, na czas mojej nieobecności w kraju. O Child Benefit starałem się krótko po przyjeździe. Pracowałem wtedy dla agencji. Później podpisałem kontrakt i w tej samej firmie pracuję do tej pory. Home Office zrobiłem w wymaganym terminie, przed upływem 30 dni pracy. Teraz jako powód zwrotu "nadpłaconego" świadczenia, Revenue podaje, że powinienem był zmienić moją rejestrację Home Office, zaraz po podpisaniu kontraktu. Nikt mnie o tym jednak nie poinformował, co więcej, otrzymałem informację, że rejestrację Home Office robi się tylko raz i jest ważna cały czas, więc należy pilnować certyfikatu, bo jest niezwykle ważny. Moja firma istotnie przed podpisaniem kontraktu prosiła o kopię tego dokumemtu. Czy to zgodne z prawem, że żąda się ode mnie zwrotu zasiłku rodzinnego z powodu niezmienionego Home Office? Jest mi trudno utrzymać siebie i syna w Polsce, więc nie dysponuję taką gotówką, żeby zwrócić tę kwotę. Ponadto wydawało mi się, że nawet, jeśli coś powinno być zmienione, to mój pracodawca to zgłosi zatrudniając mnie. Ostatecznie prosili o mój Home Office. Żąda się ode mnie zwrotu niemal za dwa lata. Jak wybrnąć z tej sytuacji? Czy zmiana rejestracji pomoże? Czy jest jeszcze coś co mogę zrobić w tej sprawie, i jak uniknąć tej kosmicznej opłaty? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Z góry dziękuję!