Poproszono mnie o zwrot wypłaconego Child Benefit

• Autor wątku Autor wątku Radek.Teluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radek.Teluk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Dostałem list z Revenue z informacją, że jestem zobowiązany zwrócić wypłacony już Child Benefit. Jestem w Anglii od dwóch i pół roku. Zasiłek ten dostaję niemal od początku. Jestem ojcem samotnie wychowującym dziecko. Z powodu braku możliwości, mój syn mieszka w Polsce, jest pod opieką moich rodziców. Notarialnie upoważniłem moją mamę do tego, na czas mojej nieobecności w kraju. O Child Benefit starałem się krótko po przyjeździe. Pracowałem wtedy dla agencji. Później podpisałem kontrakt i w tej samej firmie pracuję do tej pory. Home Office zrobiłem w wymaganym terminie, przed upływem 30 dni pracy. Teraz jako powód zwrotu "nadpłaconego" świadczenia, Revenue podaje, że powinienem był zmienić moją rejestrację Home Office, zaraz po podpisaniu kontraktu. Nikt mnie o tym jednak nie poinformował, co więcej, otrzymałem informację, że rejestrację Home Office robi się tylko raz i jest ważna cały czas, więc należy pilnować certyfikatu, bo jest niezwykle ważny. Moja firma istotnie przed podpisaniem kontraktu prosiła o kopię tego dokumemtu. Czy to zgodne z prawem, że żąda się ode mnie zwrotu zasiłku rodzinnego z powodu niezmienionego Home Office? Jest mi trudno utrzymać siebie i syna w Polsce, więc nie dysponuję taką gotówką, żeby zwrócić tę kwotę. Ponadto wydawało mi się, że nawet, jeśli coś powinno być zmienione, to mój pracodawca to zgłosi zatrudniając mnie. Ostatecznie prosili o mój Home Office. Żąda się ode mnie zwrotu niemal za dwa lata. Jak wybrnąć z tej sytuacji? Czy zmiana rejestracji pomoże? Czy jest jeszcze coś co mogę zrobić w tej sprawie, i jak uniknąć tej kosmicznej opłaty? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Z góry dziękuję!

Jezeli w ciagu pierwszych 12 miesiecy zmieniles pracodawce to powinienes byl odnowic swoj HO w ciagu kolejnych 30 dni od rozpoczecia nowego zatrudnienia - jezeli nie zrobiles tego to oznacza,ze od tamtej pory pracujesz nielegalnie. Zrob odnowienie HO asap i sprobuj to wyjasnic odwolujac sie od ich decyzji.

Dziękuję za wyjaśnienie. Faktycznie tak się stało. Zmieniłem pracodawcę przed upływem roku, a HO nie odnawiałem, bo nie byłem świadomy tego obowiązku. Jednak, czy to oznacza, że mój podatek, który był odprowadzany za cały ten okres, również nie powinien być odprowadzany? Skoro podstawą do zwrotu wypłaconego CB jest to, że moje zatrudnienie nie było legalne, wynika z tego tym samym, że i podatek nie powinien być odciągany, czyz nie?

Jakoś to nie do końca Fair, moim zdaniem, skoro podatek został podjęty, a prosi się mnie o zwrot świadczenia. Może nie mam racji, ale w takim układzie,(tak mi się wydaje) ja powinienem poprosić o zwrot podatku z tej samej przyczyny.

Podatek nie ma z tym nic wspolnego kazdy pracodawca odciaga z wyplaty podatek i skladki lecz to nie swiadczy o tym ,ze jako osoby z EEA zatrudnione w UK pracujemy legalnie. W takim przypadku odbowiazuja nas dyrektywy o zatrudnieniu obywateli EEA- A8 w Wielkiej Brytanii oraz regulacje odnoszace sie do pomocy socjalnej w UK dla obywateli EEA.

do Radka: a nie masz kogos w uk na kogo prawie do rezydencji moglbys polegac, np. partnerke z ktora zyjesz (nie musi ona byc matka twoich dzieci). Po drugie jak tylko wyslesz uaktualnienie do home office to rownolegle z odwolaniem zloz nowe podanie o zasilek. przy odwolaniu dobrze by bylo miec jakies wsparcie. W niektorych okolicznosciach nadplaty nie sa sciagane..udaj sie do citizens advice bureau jak masz mozliwosc.

Dzięki za wsparcie. Nie mam partnerki w żadnym wydaniu, więc polegam wyłącznie na sobie i wsparciu osób życzliwych, jak Ty np. Jednak wysłałem dwa listy, jeden do HO, drugi do Revenue, i póki co dostałem formularze do wypełnienia wraz z listem. List mówi - dziękujemy, z się skontaktowałeś itd. i zapewnia, że otrzymam pomoc tak szybko jak to możliwe, więc wierzę, że jakoś się ta sprawa rozwiąże. Tak czy inaczej , dziękuję serdecznie!!!
Pozdrawiam

Radku, bardzo jestem ciekawa jak toczy sie Twoja sprawa poniewaz jestem w podobnej sytuacji. Napisz cos wiecej.
Pobieralam zasilki jako samotna matka nie wiedzac ze w swoich dokumentach nie wszystko mam zgodne z prawem uk a teraz starajac sie o IS okazalo sie ze nie mam praw do rezydentury poniewaz ,...I failed the Right to Reside..., i powoli karza zwracac pieniazki.
Mam teraz takie male pytanko, poniewaz od niedawna jestem w zwiazku z brytyjczykiem czy w mojej sytuacji w czymkolwiek to mi pomoze, czy dzieki niemu moge sie jeszcze raz starac o rezydenture pomimo ze nie mam 12 miesiecy legalnej pracy?
dziekuje z gory

wiele zalezy od tego czy Twoj partner zyl w innym kraju UE. Jesli np. byl studentem, badz pracowal, badz byl samozatrudniony w innym kraju niz jego rodzimy, to podlega pod prawo europejskie i wowczas bedzie taka mozliwosc. Natomiast jesli Twoj partner jest TYLKO Brytyjczykiem, to nie zyskujesz wiele. Sorki, troche zabawnie to brzmi. Tylko niewielu Brytyjczykow jest wg prawa traktowanych jako Europejczycy, oczywiscie oni podchodza pod ich prawo lokalne :), Powodzenia

Child Benefit w Polsce!

Witam.W grudniu 2009 mój mąż przyjechał do Polski i ze względu na problemy zdrowotne pozostaje w kraju do dziś.Wyjeżdzając nie zgłosił tego faktu w urzędzie i child benefit cały czas przychodził na konto (tzn w styczniu i lutym).Parę dni temu otrzymalismy pismo z anglii z pytaniami kiedy wyjechał z kraju i czy ma zamiar wracac itd....a child benefit został automatycznie wstrzymany...Czy ktoś był moze w takiej sytuacji,albo zna podobne....Proszę o pomoc i doradzenie co robic....?Czy wypełnic ten formularz i odesłac ,czy przemilczec to....?:help::help:

RE: Child Benefit w Polsce!

Przemilczenie nic nie zmieni bo nie ma wplywu skladek na NIN wiec i tak kaza Wam zwracac ten benefit ( chyba , ze maz jest na chorobowym )

Mąż nie jest na chorobowym,ma przerwe w kontrakcie,a choroba wyszła przy okazji.....mąż ma wracac za miesiąc do anglii ,ale co by było jakby nie wrócił?...w jaki sposób będą od nas ściągali te pieniądze?:(co robić??
:help:

Co to znaczy ma przerwe w kontrakcie? jest na urlopie? Jezeli ma wracac za miesiec to tak im odpowiedzcie - najpierw napisza list ile macie im zwrocic a jak tego nie zrobicie oddadza sprawe do sadu celem sciagniecia zadluzenia.

Ma przerwe czyli pracuje na rurociągu gazowym ,który teraz stoi w miejscu i rusza za miesiąc.......a co się stanie jak nie wróci do pracy?Czy znajdą nas tu w Polsce żeby ściągnąc te pieniądze?:(

Jesli wam sie zasilek nie nalezal, to nalezy go zwrocic. Miejcie honor ludzie i grajcie fair..a tak w ogole to jest jakis okres na jaki moze wyjechac i nie utracic prawa do zasilku, ale nie pamietam ile to jest

Może się jeszcze zatrudnić z PL do wykonywania pracy najemnej u pracodawcy w UK prebywającąc nadal w PL

Powrót