porada

• Autor wątku Autor wątku rafal uramowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafal uramowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
mam pytanie pracuje w niemieckiej firmie na umowę o pracę
w czerwcu przerobiłem 8 dniówek i złamałem palec poszedłem do lekarza w Niemczech mam ubezpieczenie niemieckie dostałem 4 dni l4 i skierowanie na prześwietlenie ale że nie znam niemieckiego poprosiłem pracodawcę bym jechał na tym l4 do Polski i tam zrobił prześwietlenia
zgodził się i tak zrobiłem okazało się że złamany wsadzili mi w gips na 4 tygodnie
dostałem polskie l4 zadzwoniłem do pracodawcy w Niemczech kazał mi je przysłać pocztą
i co się okazuje nie mam za cały czerwiec wypłaty nie odbierają telefonu
co mam zrobić by odzyskać pieniądze bo coś mi się wydaje że zwolnią mnie jak nie ma kasy ani się nie odzywają
prosze o pomoc Rafał

Nie dostales pieniedzy, bo sam sobie jestes winny.

W przypadku, gdy pracownik nie przepracowal jeszcze pelnego pierwszego miesiaca pracy, za wyplacanie chorobowego odpowiedzialna jest niemiecka kasa chorych.

A ona o twojej chorobie nic wie, bo zachcialo ci sie jechac na przeswietlenie do Polski (bez skonsultowania sie z gory za kasa chorych, a nie pracodawca, czy ci wolno) i bawic w polskie zwolnienia.

Niemieckie zwolnienie L4 wydawane jest w dwoch egzemplarzach: jeden dla pracodawcy, drugi dla kasy chorych. Nie wyslales kasie chorych takiego ezgemplarza, to teraz i tak bedziesz musial sie z nimi kontkatowac, czy znasz niemieckio czy nie.

Na drugi raz proponuje nie kombinowac, tylko isc w Niemczech do lekarza, brac niemieckie zwolnienie i dopiero wtedy - za zgoda kasy chorych - wyjezdzac do Polski.Bedzie mniej problemow

ja już pracuje 8 miesięcy

mimo wszystko to nie pracodawca jest od tego by udzielac zezwolen na wyjazd za granice na zwolnieniu, tylko kasa chorych

Moze cie zwolnil dyscyplinarnie z pracy, zwolnienie lezy w skrzynce w niemczech, a ty wcale o tym nie wiesz?

tylko to nie tak jest bo ja przepracowałem w czerwcu 8 dniówek a potem miałem l4 z niemieckiej kasy chorych to za te dni powinien mi wypłacić

powinien, i jakiej odpowiedzic teraz oczekujesz? Jak nie zaplacil, to powinies po prostu wrocic, sprobowac wyjasniac sprawe na miejscu i od biedy wziac adwokata, zeby go zaskarzyl o wyplate chorobowego, na odleglosc nic nie zrobisz

tak właśnie myślałem że tak muszę zrobić
dzięki za poradę

a jeszcze jedno pytanko nie wiesz ile kosztuje adwokat?

Ostatnia edycja:
To trudno powiedziec, bo to sa czesciowo stawki umowne. Za pierwsza porade, taka ogolna zaplacisz 60-100 euro, a potem za kazde skiniecie reki adwokata w stylu napisania pisma dodatkoweg oplaty

rafal uramowski
Żeby coś zaczął tak jak Pogodniak pisze ale na 200e-500e możesz liczyć.
Napisz jak sie ta sprawa zakończyła z twoim pobytem na chorobowym w Polsce
zazwyczaj Niemiec przestaje płacić ubezpieczenie,zadzwoń do kasy chorych czy jesteś ubezpieczony.
Powodzenia

marian1 napisał:
rafal uramowski
Żeby coś zaczął tak jak Pogodniak pisze ale na 200e-500e możesz liczyć.
Napisz jak sie ta sprawa zakończyła z twoim pobytem na chorobowym w Polsce
zazwyczaj Niemiec przestaje płacić ubezpieczenie,zadzwoń do kasy chorych czy jesteś ubezpieczony.
Powodzenia

odebrali telefon po 5 dniach dziś mam mieć do wieczora wypłatę na koncie
chyba będzie ok za l4 też zapłacą ale poczekam do wieczora jak będą pieniądze na koncie

kasy dalej nie ma obiecanki cacanki idę do prawnika

rafal uramowski
Na jakie ubezpieczenie idziesz do lekarza czy wizyta prywatna ???

rafal uramowski napisał:
odebrali telefon po 5 dniach dziś mam mieć do wieczora wypłatę na koncie
chyba będzie ok za l4 też zapłacą ale poczekam do wieczora jak będą pieniądze na koncie

prywatnie

Powrót