poręczenie majątkowe a grzywna

• Autor wątku Autor wątku aniam241
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniam241

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Zastosowano poręczenie majątkowe (1000zł), oskarżony został skazany prawomocnym wyrokiem na grzywnę 100 stawek po 20zl.
Czy poręczenie powinno zostać zwrócone skazanemu czy też zostać przelane na poczet grzywny?
Bo np. według art 249 § 4 kpk: Środki zapobiegawcze mogą być stosowane aż do chwili rozpoczęcia wykonania kary...
Co jest chwilą rozpoczęcia wykonania kary w przypadku grzywny? A może gdzie indziej tkwi odpowiedź?
Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to prosiłabym o pomoc.

-Czy poręczenie powinno zostać zwrócone skazanemu czy też zostać przelane na poczet grzywny?-
wg mnie zwrócone
-Co jest chwilą rozpoczęcia wykonania kary w przypadku grzywny?-
Wg mnie formalnie rzecz ujmując spłata grzywny albo raty grzywny.

Za rozpoczęcie wykonania kary byłbym skłonny uznać datę uprawomocnienia się wyroku. Ale to refleksja ad hoc, nie mam pod ręką kodeksu, a z uwagi na póxną porę nie za bardzo mam siły, aby szukać w necie.

Bo znajomy ma taki problem. Nie chcą mu zwrócić poręczenia. Powiedzieli, że każdy wyraża zgodę na przelanie poręczenia na poczet grzywny więc on jako pierwszy takiej zgody nie wyraził. Panie z Sądu miały dopytać Sędzi co zrobić a Sędzia podobno stwierdziła, że poręczenie zwrócą jak spłaci grzywnę. No to dziwne podejście troche bo poręczenie chyba nie zabezpiecza wykonania kary tak jak zabezpieczenie?

No raczej nie, ale co kraj to obyczaj. U mnie z tego co wiem praktyka jest taka, że zwraca się z chwila uprawomocnienia się wyroku.Nie wiem natomiast czy jest sens w tej sytuacji walczyć. Jesli grzywna nie jest duża, może warto ją zapłacić i mieć spokój.

Powrót