Poręczenie wekslowe

• Autor wątku Autor wątku Malawinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malawinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich forumowiczów. Potrzebuję porady w następującej sprawie. Czy jeżeli sąd umorzył mi wszystkie długi niezaspokojone w postepowaniu upadłościowym obejmującym likwidację majątku ,to wierzyciel - bank( który zgłosił wierzytelność do masy upadłości i częściowo został zaspokojony) może teraz domagać się spłaty zobowiązania od mojego męża , który poręczył mi kredyt inwestycyjny. Z mężem mam rozdzielczość majątkową. Pozdrawiam.

Hmm jeśli mąż jest poręczycielem wekslowym, to ponosi odpowiedzialność niezależnie od faktu rozdzielności majątkowej. Odpowiedzialność poręczyciela jest akcesoryjna i co do zasady, bank będzie mógł się domagać zaspokojenia z jego majątku osobistego - do wysokości niezaspokojonej wierzytelności z masy upadłości.
--
dementii

Nawet w sytuacji kiedy mnie jako głównemu dłuznikowi sąd umorzył pozostały dług?
Czyli de facto on nie istnieje. Czy jeżeli potwierdzasz swoje stanowisko to komornik nie powinien powiadomić męża o zajęciu konta? A co w sytuacji jak maż nic nie posiada a wysokość zobowiązania jest ogromna?

Poręczył - odpowiada. Od tego jest poręczyciel, zwłaszcza na wekslu.

prawo wekslowe: "Zobowiązanie poręczyciela jest ważne, chociażby nawet zobowiązanie, za które poręcza, było nieważne z jakiejkolwiek przyczyny z wyjątkiem wady formalnej."

To co piszesz Lawinko, nie ma znaczenia przy poręczeniu wekslowym, niestety.

Jak pisałem odpowiedzialność poręczyciela jest akcesoryjna. Więcej proszę poczytać tutaj

I teraz tak. Lista wierzytelności, zatwierdzona przez sędziego-komisarza (art. 260 ust. 1 i 2 PrUpN, nie tylko nie traci mocy po zakończeniu postępowania upadłościowego lecz - odwrotnie - w części obejmującej uznanie wierzytelności (zgłoszonych i umieszczonych na liście czyli naszego banku ) uzyskuje walor tytułu egzekucyjnego przeciwko upadłemu, chyba że upadły ten, będący osobą fizyczną, został zwolniony w całości z obowiązku wykonania zobowiązań niezaspokojonych w postępowaniu upadłościowym (art. 265 ust. 2 w zw. z art. 369 ust. 1 i 2 PrUpN).

Jadnakże wszystko to pod warunkiem, że nie odnosi się do przypadków zakończenia lub umorzenia postępowania upadłościowego w trybie przewidzianym w art. 361 i 368 ust. 1 PrUpN lub zakończenia postępowania na skutek zawarcia układu (art. 293 ust. 1).

Jeśli spełnia Pani wszelkie te przesłanki i bank wszczął egzekucję od poręczyciela wekslowego- to niech wniesie powództwo z art. 840 1 pkt 1 lub 2 kpc. i podnosi , że w skutek umorzenia wierzytelność dłużnika głównego wygasła.

Mam nadzieje, że cokolwiek Pani z tego zrozumie:)
--
dementii

dementi, jesteś tego na 100% pewien, bo niestety, nie mam teraz do kleksa dostępu, ale na 99% wydaje mi się, iż właśnie przy poręczeniach wekslowych ta zasada nie występuje...

Było takie orzeczenie przy układzie, jeśli możesz poszukaj.

tak sobie właśnie przeglądam, i zmieniam koncepcje wracając do mojego pierwszego postu:), że bank jednak będzie mógł dochodzić niezaspokojonej należności. Umorzenie nic tutaj nie wniesie, co innego gdyby było zwykłe poręczenie z kc , a nie wekslowe. A taką ładną koncepcje chciałem sobie trzasnąć;)
--
dementii

Skłaniam się ku odpowiedzialności poręczyciela

(III CZP 75/94)
Specyficzna jest również akcesoryjność awalu – byt prawny poręczenia wekslowego nie zależy bowiem w gruncie rzeczy od istnienia wierzytelności, lecz od istnienia podpisu na wekslu.

Odpowiedzialność poręczyciela wekslowego jest zatem samodzielna materialnie, niesubsydiarna, solidarna i w ograniczonym jedynie stopniu uzależniona od zobowiązania głównego. Wynika ona, jak trafnie przyjmuje się w literaturze przedmiotu, z formalnego, skrypturalnego i abstrakcyjnego charakteru zobowiązania wekslowego. Gwarancyjny charakter poręczenia wekslowego jako formy wykonania zobowiązania pieniężnego sprawia, że awalista zobowiązuje się nie względem awalanta, lecz względem jego wierzyciela. Instytucja awalu służy zatem przede wszystkim zabezpieczeniu interesów wierzyciela.

Zgodnie z art. 32 Prawa wekslowego, zobowiązanie poręczyciela jest ważne, chociażby nawet zobowiązanie, za które poręcza, było nieważne z jakiejkolwiek przyczyny, z wyjątkiem wady formalnej. Te ostatnie wypadki są wyjątkowe i zachodzą tylko wówczas, gdy według Prawa wekslowego nie powstało zobowiązanie osoby, za którą zostało udzielone poręczenie. Poręczyciel ponosi odpowiedzialność nawet wtedy, gdy osoba, za którą poręczył, nie miała zdolności wekslowej. Szczególne znaczenie ma kwestia odpowiedzialności awalisty, jeżeli został sfałszowany podpis osoby, za którą poręczył – przyjmuje się powszechnie, że i wówczas poręczyciel ponosi odpowiedzialność.

Sprawdź, bo gdybyś nie napisał swojego postu, to byłbym pewien, obecnie powiało wątpliwościami, których nie jestem w stanie zweryfikować, więc to teraz Twój "problem";D

Dodatjąc:

Flicka, to zupełnei dwie inne sprawy.

Jest też orzeczenie przy poręczeniu, nowsze, iż jednak odnosimy się do zobowiązania głównego itp - kwestia stosunku podstawowego.

dementii napisał:
Umorzenie nic tutaj nie wniesie

Gdyby to bank umorzył (zrezygnował z dochodzenia) należność z weksla, poręczyciel mógłby nie płacić (wyobraźmy sobie, że otrzymuję od kogoś poręczony weksel, potem mówię: OK, nie musisz mi spłacać, a należności dochodzę od poręczyciela - ten nie musi jednak płacić, podnosząc zarzut umorzenia przeze mnie zobowiązania wobec wystawcy).

Podejrzewam jednak, że w tym przypadku nie doszło do umorzenia, a tylko do częściowego zaspokojenia wierzyciela na drodze postępowania upadłościowego i co do reszty bank może dochodzić należności od poręczyciela. Co ciekawe, poręczyciel ma roszczenie do wystawcy, czy zatem jednak ostatecznie całość i tak spłaci wystawca?

Ojjojojojoj...

Art. 373. Zwolnienie z długu lub zrzeczenie się solidarności przez wierzyciela względem jednego z dłużników solidarnych nie ma skutku względem współdłużników.

rafal_26 napisał:
Art. 373. Zwolnienie z długu lub zrzeczenie się solidarności przez wierzyciela względem jednego z dłużników solidarnych nie ma skutku względem współdłużników.

Czyli poręczyciel spłaca i dochodzi należności od wystawcy, zatem gdzie tu sens zwalniania z długu wystawcy?

Poczytaj orzeczeń, szanowna koleżanko, nie zawsze musi się wszystko układać w logiczną całość;D Poza tym mógłby mu w międzyczasie termin spierdzielić (przedawnienie nie biegnie od dnia zapłaty:D) i tak dalej...życie;

Przyznam się, że w praktyce z przypadkiem opisywanym w tym wątku nie miałam styczności, szybkie googlanie nie przekonało mnie, że poręczyciel nie odpowiada, zatem jeśli Szanowni Koledzy znajdą jakieś konkretne orzeczenia do lektury, będę zobowiązana :)

szybkie googlanie nie przekonało mnie, że poręczyciel nie odpowiada, zatem jeśli Szanowni Koledzy znajdą jakieś konkretne orzeczenia do lektury, będę zobowiązana

Przepraszam, ale cy czytasz, co piszemy??!!

kończąc wątek:
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z 2000-01-06, I ACa 908/99
Opubl: Prawo Gospodarcze rok 2000, Nr 11, str. 57
Teza:
Awalista nie zobowiązuje się wobec osoby, za którą poręczył, lecz wobec wierzyciela. Nie może więc bronić się zarzutami opartymi na osobistych stosunkach z osobą, za którą poręczył.
Dla odpowiedzialności awalisty nie ma znaczenia okoliczność, że została ogłoszona upadłość podmiotu, za którego udzielono poręczenie.
tak też A.Szumański s.274 - Prawo papierów wartościowych
System Prawa Prywatnego tom 18 red. prof. dr hab. Andrzej Szumański
Rok wydania: 2010 Wydawnictwo: C.H.Beck Wydanie: 2

„Dla odpowiedzialności awalisty nie ma znaczenia upadłość podmiotu, za który udzielono poręczenia”.

flicka: mylisz podstawowe pojęcia..
--
dementii

Widzę że rozpętałam burzę mózgów , to dobrze może z tego wyjdzie coś dobrego dla mnie i męża. Odpowiadam Dementi. postępowanie zostało zakończone na podst. art.368 ust.1 i art370 ust1 i 3. Czekam na dalsze rady i pozdrawiam wszystkich, którzy poświęcają dla mnie swój cenny czas.

Powrót