Poród nieletniej matki w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku reni123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reni123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, znalazłam się w trudnej sytuacji. Od kilku tygodni pracuję w Niemczech jako opiekunka osoby starszej. Trafiłam do dobrej rodziny, która chciałaby, żebym została u nich jak najdłużej. W sumie to wszystko byłoby dobrze, bo wyjechałam właśnie z takim zamiarem ale trochę się sytuacja skomplikowała, bo moja córka 17 lat zaszła w ciąże (ojciec dziecka nie dorośnięty do tej roli i też nieletni) Rodzina u której jestem pozwoliła mi przywiezc córkę do Niemiec i może tu ze mną mieszkać. Za kilka miesięcy będzie rodzić, jak wygląda sprawa prawnie urodzenia dziecka przez nieletnią w Niemczech? jakie kroki muszę zrobić, do jakich urzędów się udać, że by wszystko miało ręce i nogi. Maleństwo będzie miało pół roku zanim córka osiągnie pełnoletność. Czy ewentualnie i na jaką pomoc może liczyć od państwa niemieckiego, jako samotna matka. Do Polski nie chcemy wracać, nie mamy do kogo ani do czego. Proszę o podpowiedzi. Może ktoś z forumowiczów był w takiej sytuacji?

Czy Ty pracujesz legalnie? Masz umowę o prace? Oplacasz ubezpieczenie zdrowotne?

Tak pracuję przez polską agencję, to legalna praca z ubezpieczeniem.

Podlegam ubezpieczeniu: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu, wypadkowemu. Firma wyrabia dla mnie karte EKUZ . Jest to umowa zlecenie na 4 i pół miesiąca z możliwością przedłużenia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Córka przede wszystkim potrzebowalaby ubezpieczenia zdrowotnego- polskie tzw. turystyczne, niestety nie obejmuje badan rutynowych czy okresowych przy ciazy. I tu jest pierwszy pies pogrzebany. Musi wykupic wlasne ubezpieczenie. A kasy chorych niechetnie ubezpieczaja juz zaciazone... powód wiadomy.

Poród nieletniej oznaczy miedzy innymi, ze matka jak i dzieckiem, zainteresuje sie Jugendamt, poniewaz nieletnia nie ma pelnej wladzy rodzicielskiej. Oznacza to tez, ze przyjda do domu, zobaczyc przede wszystkim, w jakich warunkach to dziecko bedzie sie wychowywalo, i czy ma zapewniona wlasciwa opieke.

O specjalnych formach pomocy dla samotnej matki nie mam pojecia, ale wiekszych czy wogóle ekstrasów, nie ma, oprócz w przypadku pracujacej matki, malej kwoty wolnej od podatku, a w przypadku pobierania pomocy socjalnej, dostaje sie pare € wiecej. Czy to jednak wchodzi w gre w przypadku twojej swiezo do Niemiec przybylej córki, watpie.

To może lepiej pojechać na czas porodu córki do Polski? przejąć obowiązek opiekuna prawnego dla maleństwa z racji tego że córka nieletnia, a powiedzmy za 2 miesiące zabrać ich do Niemiec. Tylko co dalej? na pewno akt urodzenia muszę zabrać i karte szczepień, co jeszcze będzie mi potrzebne i na jakie trudności muszę być przygotowana? Chodzi mi o urzędowe sprawy, do jakich kolejno drzwi zapukać? Czy będę mogła objąć moim ubezp. córkę i maleństwo? Czy takie ubezp. wystarczy? i co z meldunkiem, kiedy to zrobić?

reni123 napisał:
Podlegam ubezpieczeniu: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu, wypadkowemu. Firma wyrabia dla mnie karte EKUZ . Jest to umowa zlecenie na 4 i pół miesiąca z możliwością przedłużenia.

Jezeli masz tylko kartę EKUZ to nie masz tak naprawdę wykupionego obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego wymaganego w Niemczech. W takim wypadku nie masz mozliwosci, aby Swoją córkę "podciągnąć" pod Swoje ubezpieczenie. Aby Twoja córka mogła urodzić w Niemczech musiałaby byc w Niemczech ubezpieczona i zameldowana. W innym przypadku nie ma takiej opcji. Niech Twoja córka spokojnie urodzi w Polsce, a jak już dostaniesz normalna umowę w Niemczech (bez pośrednika i z niemieckim ubezpieczeniem), a Twoje zarobki będą pozwalały na utrzymanie całej Waszej trójki to wówczas pomysl nad przyjazdem córki do Niemiec.

reni123 napisał:
To może lepiej pojechać na czas porodu córki do Polski? przejąć obowiązek opiekuna prawnego dla maleństwa z racji tego że córka nieletnia, a powiedzmy za 2 miesiące zabrać ich do Niemiec. Tylko co dalej? na pewno akt urodzenia muszę zabrać i karte szczepień, co jeszcze będzie mi potrzebne i na jakie trudności muszę być przygotowana? Chodzi mi o urzędowe sprawy, do jakich kolejno drzwi zapukać? Czy będę mogła objąć moim ubezp. córkę i maleństwo? Czy takie ubezp. wystarczy? i co z meldunkiem, kiedy to zrobić?

Takie rozwiazanie, w mojej ocenie, będzie najlepsze. Postaraj sie załatwić dla Siebie prace bez pośrednictwa (z niemieckim ubezpieczeniem zdrowotnym, bo EKUZ to ubezpieczenie dla "turystów" - i tylko od nagłych wypadkow, a Ty, będąc w Niemczech zameldowana, turystka nie będziesz), a potem pomysl o sprowadzeniu córki i wnuka / wnuczki do Siebie (o ile będziesz w stanie Ich utrzymać).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Najprawdopodobniej tak zrobimy, dzidziuś urodzi się w Polsce, a pozniej będę myśleć i pytać co dalej robić:)

Pozdrawiam serdecznie.

Powrót