Poród Polki w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku wojtuq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no to pech, skoro wam sie nic innego nie nalezy to nic nie dostaniecie i tyle...

kazała nam sie zgłosić do urzędu miasta i tam starac sie o wohengeld
miała racje ,tak jest

skoro dochód masz powyżej 900€, JC wam nie dopłaci ,ale możecie starać się o Wohngeld i Kinderzuschlag

70euro prąd i do tego 50 telefon
to ich nie interesuje ,nie jest brane pod uwage

Ostatnia edycja:
Witam. Przyjechałam do Niemiec do męża w czerwcu zeszłego roku, niedługo po tym okazało się, że jestem w ciąży. Ponieważ mój mąż jest zatrudniony w polskiej firmie, oboje mamy polskie ubezpieczenie, na które jak wiemy nie można tu rodzić (NFZ nie pokrywa kosztów). Plan był taki, że na miesiąc przed porodem miałam zjechać do Polski i tam rodzić, ale przy ostatniej wizycie u lekarza okazało się, że nie wolno mi podróżować. Moje pytanie brzmi czy w takiej sytuacji NFZ zapłaci za mój poród w Niemczech?

Do Madziaka Witam NZF pokryje koszty porodu o ile urodzisz 2 tygodnie przed terminem :( jeżeli urodzisz w terminie lub po koszty musisz pokryć sama Jezeli pojedziesz urodzic do polski to nie będzie ci sie przysługiwać elterngeld pozdrawiam :)

Elerngeld przysługuje każdemu kto mieszka na terenie Niemiec i jest ubezpieczony w niemieckiej kasie chorych , obojętnie gdzie urodzi to dziecko

Powrót