Poród w Niemczech-na krankekasse męża

• Autor wątku Autor wątku PTAKs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PTAKs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Moja żona jest aktualnie w 9 tygodniu ciąży, interesował by mnie poród w Schwedt.
Ja aktualnie pracuje w Niemczech od półtora roku i jestem zameldowany w Niemczech i Polsce (pracuje w systemie rotacyjnym 2/2 tygodnie), umowa na stale, podatki place w Niemczech i posiadam Niemiecka krankenkasse. Żonka na stale pracuje w Polsce i ubezpieczenie ma polskie.

Czy istnieje mozliwosc przeprowadzenia porodu w Schwedt na moja niemiecka krankenkasse??

Pozdrawiam

Nie, bo zona pracuje i ma wlasne ubezpieczenie zdrowotne. Pod ubezpieczenie meza mozna podciagnac tylko niepracujaca zone,

dziś teoretycznie weszła w życie detektywa unijna, pozwalająca leczyć się w dowolnym kraju unijnym... tak wiec teoretycznie jest to już możliwe
czekać tylko należy na ustawę, którą powinien przyjąć polski sejm aby to uregulować
doniesienia prasowe sugerują, że będą to chcieli "utrudnić" ale 7 miesięcy przed Wami... może się wyjaśni

kulasniezna
dziś teoretycznie weszła w życie detektywa unijna, pozwalająca leczyć się w dowolnym kraju unijnym... tak wiec teoretycznie jest to już możliwe
Polska stosuje cennik Polski dopłata z kieszeni pacjęta.
Najpierw zapłać potem otrzymasz zwrot .

zgadza się, taki jest plan
bo za chwile okaże się ze będzie to tylko papierowe rozwiązanie
chyba jednak trzeba poczekać na wytyczne do tej detektywy i pewnie pierwsze orzeczenia

Powrót