Poród w schwedt potrzebuję porady prawnej

• Autor wątku Autor wątku mario602
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mario602

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cztery lata temu urodziłam dziecko w schwedt. Bóle porodowe pojawiły się nagle, lekarz 2 razy zmieniał datę porodu. W klinice podpisałam oświadczenie że jest to przypadek nagły. Prokuratura we frankfurcie nad odrą stawia mi zarzut przestępstwa nadużycia zaufania. List przyszedł pocztą zwykłą, czy to jest normalne.Co mam robić proszę pomóżcie.

Warunki w niemieckich szpitalach były i są lepsze, dlatego Polki decydowały się na poród w Niemczech. Niestety ZUS ponosi koszty tylko, jeżeli mamy do czynienia z nagłym przypadkiem, tz. podczas przypadkowej wizyty w Niemczech niespodziewanie doszło do porodu. W większości przypadków tak jednak nie było, były to zwykłe porody, a żeby się zabezpieczyć podpisywano właśnie te oświadczenia, że to niby nagły przypadek. Ta sprawa była głośna w mediach może z rok temu. Teraz prokuratura pewnie odpracowuje kolejne przypadki i Ty jesteś następna w kolejce. Jeżeli Twoja sprawa rzeczywiście byłą nagła, możesz bronić się powołując się przykładowo na świadków, którzy byli wtedy z Tobą w Niemczech i mogą potwierdzić, że nie był to planowany poród.

pokrywają jeżeli poród nastąpił przedwcześnie,czyli nagły wypadek niespodziewany)

od pewnego tygodnia ciąży(miesiąca)nie powinno wyjeżdżać się za granice bo nie pokryją
to będzie uznane za celowy wyjazd

Ostatnia edycja:
Powrót