porsze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku beata_bosa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beata_bosa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
porsze o porade-osoba niepełnosprawna

Od 2 lat zyje w Anglii. W mojej rodzinie wydarzyl sie tragiczny wypadek, otoz moj tato jadacy na rowerze zostal potracony przez samochod. od wrzesnia przebywal w szpitalach, lekarze zrobili co mogli. Tato nie ma czucia w nogach jedynie znikome w rekach, mial zlamany kregoslup. Mam jeszcze 4 rodzenstwa, niestety z uwagi na ich sytuacje finanoswa jak i rodzinna nie sa w stanie sie nim zaopiekowac. Ja nie moge wrucic do kraju, a nie wyobrazam sobie oddac go do jakiego osrodka. Czy jako osoba pracujaca legalnie mam prawo sciagnac go tutaj gdzie mieszkam??Wiem ze mialby tutaj dobra opieke, sama pracuje jako opiekunka wiec mam doswiadczenie w pracy z niepelnosprawnymi, jest jeszcze tutaj moja druga siostra takze moglybysmy sie nim na zmiane opiekowac. Czy wowczas tato moglby liczyc na pomoc medyczna w Anglii. Prosze sie nie dziwic widzialam co sie robi tutaj dla osob w jego stanie a jakie sa realia w Polsce. Jest to dla mnie bardzo bliska osoba i chce dla niego jak najlepiej.Bardz dziekuje za odpowiedz

Ostatnia edycja:
Jeżeli pracujesz w Anglii legalnie to masz prawo sprowadzić członka rodziny nad którym sprawujesz opiekę.

Ale nie jest przeszkoda ze mam rodzenstwo w Polsce?? Czy tacie przyslugiwalaby jakas opieka medyczna?wizyty lekarza, czy pielegniarki?

Wiesz co to musisz się na miejscu dowiedzieć jeżeli chodzi o świadczenia socjalne (albo może ktoś na forum wie) bo ja z Polski to piszę. Z tego co wiem to Polacy w Anglii dostają np. zasiłki rodzinne. Traktaty europejskie i orzecznictwo są dość jasne jeżeli chodzi o przemieszczanie się członków rodziny. Wchodzi to w zakres swobody przepływu pracowników. Rodzeństwo nie ma znaczenia. Jeżeli z jakichś względów rodzina zadecyduje że to ty masz zajmować się ojcem to masz prawo się nim zajmować. Rodzeństwo może na przykład nie mieć warunków...

aby miec prawo do darmowego korzystania ze sluzby zadrowia jak i do zasikow tata bedzie musial miec tutaj prawo do rezydencji. fakt ze ty je masz jako pracownik moze pomoc. nie jest dziala ot bezposrednio. bedziecie musieli wykazac ze tata byl od cieibe zalezny jeszcze w Pl .terazniejsza zaleznosc nie powinna stanowic problemu.chyba ze tata ma wystarczajaca ilosc srodkow na zycie zeby byc osoba niezalezn dla potrzeb praw do rezydencji oprocz tego bedzie wymagane ubezpierczenie zzdrowotne. poczytaj ec directive 2004/38 Powodzobnka

Powrót