Portal aukcyjny - towar niezgodny z opisem, pomocy!

• Autor wątku Autor wątku CzarnaKawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CzarnaKawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witajcie,

już raz mi pomogliście, liczę na Waszą szybką pomoc znowu.
Kupiłam przez największy portal aukcyjny kombinezon na motor (kurtka+spodnie spięte razem). Wymiary podane na aukcji wskazywały na to, że będzie na mnie akurat, tym bardziej że kobieta która niby w nim jeździła napisała że ma tyle samo co ja w biodrach i udzie.
Kombinezon przyszedł ale spodnie są jak dla dziecka, niby rozmiar na metce się zgadza, ale wymiary już nie. W pasie jest mniej o 3cm, w biodrach o 6cm! Nie wiem jak ona te spodnie mierzyła i jakim cudem niby w nich jeździła mając takie same wymiary jak ja.

Napisałam do sprzedającej, odpisała mi że 'nie ma pieniędzy i mi nie odda, i to mój problem'. Jej mąż natomiast powiedział, że 'o co mi chodzi, przecież kombinezon jest śliczny' (?!) i żebym założyła spór i zobaczymy co portal na to.

Wiem, że wg rękojmi mam prawo złożyć reklamację do sprzedającego który jest osobą fizyczną, a sprzedający musi:
-wymienić towar na zgodny z opisem
-naprawić go
-oddać pieniądze
Dwóch pierwszych nie wykona bo niby jak, więc powinien mi zwrócić koszta (nie małe dodam!).

Proszę Was więc o pomoc jak najlepiej napisać taki spór, co dołączyć, jakim paragrafem się wesprzeć? Zostałam bez kombinezonu, i bez pieniędzy, a takiego małego to ja nigdzie nie sprzedam.. Może specjalnie zawyżyła żeby sprzedać, nie wiem.

Pomożecie? :(

Nikt nie umie pomóc? :(

CzarnaKawa napisał:
Kombinezon przyszedł ale spodnie są jak dla dziecka, niby rozmiar na metce się zgadza, ale wymiary już nie

Czy według rozmiaru z metki miał mieć inne wymiary?

Wg aukcji rozmiar był 38, wg metki też jest to rozmiar 38.
Natomiast w aukcji podane są wymiary np bioder i pasa (91 i 73cm), a w rzeczywistości jest to 84 i 70cm.
Nikt chyba nie kupuje tylko wg rozmiaru ale głównie po wymiarach, bo rozmiar rozmiarowi nierówny. Na metce nie ma wymiarów.

Rzecz (ekon. towar) jest niezgodna z umową i możesz odstapić od umowy i zażądać zwrotu wszystkich kosztów

Art. 556[1]. kc § 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
(...)
2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
Art. 560. kc § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie.

Czyli jednak dobrze myślałam, że mogę się starać o zwrot kosztów i odstąpienie od umowy.
Oczywiście chciałam polubownie załatwić sprawę ze sprzedającą, ale się nie dało, dzisiaj zgłaszam Spór do Allegro, mam nadzieję że to pomoże.

Bardzo, bardzo, bardzo Ci dziękuję za pomoc i konkretne artykuły !!! :beer::beer:

Ostatnia edycja:
Dziękuję Cedwah raz jeszcze, dzięki Twojej pomocy spór wygrałam.
Teraz mam wysłać towar a potem dostać zwrot pieniędzy.
Kupujący upiera się, aby nie zwracać mi za dwie przesyłki i obciążyć mnie prowizją, ma prawo do tego?
Boję się też, że jak dostanie paczkę to może kombinować i robić wszystko żeby mi pieniędzy nie zwrócić, czy w takiej sytuacji mogę go podać np na policję?

Powrót